Συνέντευξη του Καθηγητή Νεκτάριου Ταβερναράκη στο περιοδικό “European Research Council Magazine”

20-01-2021

Tags:

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος πρόσφατα εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council – ERC), παραχώρησε συνέντευξη στο "European Research Council Magazine" με τίτλο "Greek perspective from a new ERC Vice President"

Ο Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια, καθώς και στην έρευνά του πάνω στους μοριακούς μηχανισμούς του νευρικού συστήματος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ισχυρή παράδοση του ERC ως δομή υποστήριξης έρευνας αιχμής και τόνισε πως τώρα είναι πιο σημαντική από ποτέ η επένδυση στην βασική έρευνα αιχμής προς όφελος της κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας.

Ερωτώμενος  για τις προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει το ERC, τόνισε πως η σύγχρονη έρευνα πρέπει να διέπεται από διεπιστημονικότητα. Αναφερόμενος στις χώρες "widening", στις οποίες πλέον συμπεριλαμβάνεται και η χώρα μας, εξέφρασε την επιθυμία να δει περισσότερες επιτυχημένες προτάσεις προερχόμενες από αυτές τις χώρες.

Επίσης, αναφέρθηκε στη συνεισφορά της έρευνας που χρηματοδοτεί το ERC, όχι μόνο σε επίπεδο στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και αντιμετώπισης των τεράστιων σύγχρονων προκλήσεων, αλλά και ως σημείο αναφοράς για τον εκσυγχρονισμό εθνικών πλαισίων έρευνας και καινοτομίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ίδρυση αντίστοιχου φορέα στην Ελλάδα, του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.). Τέλος, αναφέρθηκε στην κοινή δράση μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ «Αιέν Αριστεύειν – Θεόδωρος Παπάζογλου» ως ελάχιστο φόρο τιμής στον εκλιπόντα συνάδελφο, φίλο και θεμέλιο λίθο του ERC.

Δείτε εδώ προηγούμενο νέο: «Ο καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας»