A sustainable recovery for the EU: Η μελέτη που συνδέει την ανάκαμψη της Ευρώπης με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών

15-01-2021

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Center – JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκπόνησε μελέτη με αντικείμενο τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ του σχεδίου ανάκαμψης της Ευρώπης και των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs) των Ηνωμένων Εθνών.

Το συμπέρασμα της μελέτης  «A sustainable recovery for the EU» επιβεβαιώνει την εν λόγω σχέση. Ειδικότερα, ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου ανάκαμψης που αφορά στην παροχή στήριξης στα κράτη-μέλη συνδέεται με τους περισσότερους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, 8 στο σύνολο, ακολουθούμενος από το δεύτερο πυλώνα που αφορά στην επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) που συνδέονται περισσότερο με τους δύο πυλώνες είναι  «SDG 7: Affordable and clean energy»,  «DG 8: Decent work and economic growth», «SDG 12: Responsible consumption and production», και «SDG 13: Climate action».

Σκοπός της μελέτης αποτελεί η έγκαιρη πληροφόρηση της πολιτείας για τη στοχευμένη χάραξη πολιτικών. Η κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και του σχεδίου ανάκαμψης για την Ευρώπη, αναδεικνύει την αναγκαιότητα για την αναγωγή τους ως σημείο αναφοράς πολιτικών, ώστε η Ευρώπη αλλά και όλες οι χώρες, μετά την πανδημία του κορωνοϊού να είναι πιο πράσινες, πιο ψηφιακές, πιο ανθεκτικές αλλά και περισσότερο προσαρμοστικές στην αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων.