NextGenerationEU: Η Επιτροπή ετοιμάζεται να συγκεντρώσει έως και 800 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης.

20-04-2021

Στις 14 Απριλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε μέτρα για να διασφαλίσει ότι ο δανεισμός στο πλαίσιο του προσωρινού μέσου ανάκαμψης NextGenerationEU θα χρηματοδοτείται με τους πλέον ευνοϊκούς όρους για τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους πολίτες τους. Η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει διαφοροποιημένη στρατηγική χρηματοδότησης για να συγκεντρώσει έως και περίπου 800 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές μέχρι το 2026. Η προσέγγιση αυτή, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις βέλτιστες πρακτικές των κρατικών εκδοτών, θα επιτρέψει στην Επιτροπή να συγκεντρώσει τα αναγκαία κεφάλαια με ομαλό και αποτελεσματικό τρόπο. Με τον τρόπο αυτό θα προσελκύσει, επίσης, επενδυτές στην Ευρώπη και θα ενισχύσει τον διεθνή ρόλο του ευρώ.

Δανεισμός για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης


Το NextGenerationEU – στο επίκεντρο της απάντησης της ΕΕ στην πανδημία του κορονοϊού – θα χρηματοδοτηθεί με δανεισμό στις κεφαλαιαγορές. Θα σ συγκεντρωθούν περίπου 800 δισ. ευρώ από σήμερα έως το τέλος του 2026.

Αυτό θα λάβει τη μορφή δανεισμού ποσών ύψους περίπου 150 δισ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο, γεγονός που θα καταστήσει την ΕΕ έναν από τους μεγαλύτερους εκδότες ευρώ. Όλα τα δάνεια θα αποπληρωθούν έως το 2058.

Ενώ η Επιτροπή δανειζόταν και στο παρελθόν – για να στηρίξει τα κράτη μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες – οι όγκοι, η συχνότητα και η πολυπλοκότητα του προγράμματος δανειοληψίας NextGenerationEU έχουν υπαγορεύσει μια ριζική αλλαγή στην προσέγγιση των κεφαλαιαγορών.


Μια διαφοροποιημένη στρατηγική χρηματοδότησης θα ανταποκρίνεται σε αυτές τις νέες ανάγκες χρηματοδότησης. Θα επιτρέψει στην Επιτροπή να κινητοποιεί όλα τα κονδύλια όταν απαιτείται με τους πλέον ευνοϊκούς όρους για τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους πολίτες τους.

Μετά τη σημερινή δέσμη μέτρων, η Επιτροπή θα προχωρήσει σε σειρά ενεργειών για την εφαρμογή της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης. Δείτε εδώ το δελτίο τύπου της ευρωπαϊκής επιτροπής:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/ip_21_1703