Δράσεις Marie Skłodowska-Curie (MSCA): Διάθεση 443 εκατομμυρίων ευρώ για Διδακτορικά Προγράμματα

25-06-2024

Το περασμένο Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της προκήρυξης των Doctoral Networks στο πλαίσιο των δράσεων Marie Skłodowska-Curie (MSCA) του 2023. Η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει συνολικά 128 διδακτορικά προγράμματα (Doctoral programmes) ύψους 443 εκατ. ευρώ για την κατάρτιση περισσότερων από 1.900 υποψηφίων διδακτόρων εντός και εκτός του ακαδημαϊκού χώρου.

Συγκεκριμένα, 389,8 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν σε 113 διδακτορικά προγράμματα, για την κατάρτιση υποψηφίων διδακτόρων και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει επίσης 27,1 εκατ. ευρώ για 8 Βιομηχανικά Διδακτορικά Προγράμματα (Industrial Doctoral programmes), για την κατάρτιση υποψηφίων διδακτόρων και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους εκτός του ακαδημαϊκού χώρου, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων. Επιπλέον, 26,1 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε 7 Κοινά Διδακτορικά Προγράμματα (Joint Doctoral programmes), τα οποία προωθούν την κατάρτιση και εποπτεία καταλήγοντας σε κοινά ή και πολλαπλά διδακτορικά διπλώματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας (REA) έλαβε 1.066 αιτήσεις με το ποσοστό επιτυχίας να ανέρχεται στο 12%. Τα διδακτορικά προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν, υλοποιούνται μέσω διεθνών συμπράξεων, στις οποίες συμμετέχουν 1.413 οργανισμοί σε 51 χώρες της ΕΕ, συνδεδεμένες χώρες του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη», συμπεριλαμβανομένων και 551 ιδιωτικών κερδοσκοπικών φορέων.

Επιλεγμένα έργα συντονίζονται από οργανισμούς σε 20 χώρες. Η Γερμανία και Ισπανία συντονίζουν 19 έργα η καθεμία, η Γαλλία 17, η Ολλανδία 12, το Βέλγιο 11, η Ιταλία 10, η Δανία 7, η Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο από 5 η καθεμία, Ελλάδα και Ιρλανδία από 4 η καθεμία, Φινλανδία και Νορβηγία από 3 η καθεμία, Αυστρία και Κύπρος από 2 η καθεμία,ενώ Τσεχία, Εσθονία, Πολωνία, Σλοβενία, και Σουηδία συντονίζουν 1 έργο έκαστη. Τα επιλεγμένα έργα θα προωθήσουν την έρευνα αιχμής σε όλους τομείς. Συγκεκριμένα, τα επιλεγμένα έργα αφορούν τη Μηχανική (36,7%), τις Βιοεπιστήμες (24,2%), τη Χημεία (12,5%), το Περιβάλλον και τις Γεωεπιστήμες (7,8%), τις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές επιστήμες (8,6%), τη Φυσική (7,8%), τα Μαθηματικά (1,6%) και τα Οικονομικά (0,8%).

Μια επισκόπηση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης, των καταληκτικών βαθμολογιών και των στατιστικών στοιχείων έχει δημοσιευθεί στη σελίδα του MSCA Doctoral Networks 2023. Μόλις οριστικοποιηθούν οι συμφωνίες, ο πλήρης κατάλογος των χρηματοδοτούμενων έργων θα δημοσιευθεί στη σελίδα στην σελίδα CORDIS. Ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας απέστειλε επιστολές σχετικά με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για να ενημερώσει τους αιτούντες για το αποτέλεσμα της επιλογής, ενώ τα πρώτα έργα θα ξεκινήσουν το νωρίτερο το καλοκαίρι του 2024. Η νέα προκήρυξη για τα Doctoral Networks MSCA άνοιξε στις 29 Μαΐου 2024 και θα ολοκληρωθεί στις 27 Νοεμβρίου 2024. Περισσότερες πληροφορίες για να υποβάλετε αίτηση εδώ.