ERC Starting Grants 2024: οι επιτυχίες της Ελλάδας και η συμβολή των Εθνικών Σημείων επαφής

27-09-2024

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) ανακοίνωσε την απονομή 494 Starting Grants για το 2024, σε νέους επιστήμονες σε όλη την Ευρώπη. Συνολικά υποβλήθηκαν 3.474 προτάσεις και κατόπιν αξιολόγησης από πάνελ εμπειρογνωμόνων παγκόσμιας αναγνωσιμότητας, επιλέχθηκε το 14,2% αυτών για χρηματοδότηση. Η χρηματοδότηση είναι συνολικού ύψους σχεδόν €780 εκ. και υποστηρίζει την έρευνα αιχμής σε ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών πεδίων, από τις επιστήμες ζωής και τη φυσική έως τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Οι επιτυχόντες πρόκειται να υλοποιήσουν τα έργα τους σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα των 24 κρατών-μελών της ΕΕ και των συνδεδεμένων χώρων. Τα περισσότερα θα υλοποιηθούν σε ιδρύματα της Γερμανίας (98 υποτροφίες), της Ολλανδίας (51), του Ηνωμένου Βασιλείου (50) και της Γαλλίας (49). Οι επιτυχόντες προέρχονται από την Ευρώπη και όχι μόνο, με 51 εθνικότητες, κυρίως Γερμανική (94 ερευνητές), Ιταλική (61), Γαλλική (44) και Ισπανική (36).

Στην Ελλάδα, είχαμε δύο νέες χρηματοδοτήσεις του ERC Starting Grant 2024, τις οποίες έλαβαν οι μεταδιδακτορικές ερευνήτριες του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας η Δρ. Άννα (Γκάννα) Σιντορένκο και η Δρ. Κωνσταντίνα Κάλφα, οι οποίες θα υλοποιήσουν την έρευνά τους στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ.

Tο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε πρωταθλητή στην προσέλκυση ανταγωνιστικών χρηματοδοτήσεων ERC, καθώς είναι το μοναδικό στην Ελλάδα στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών, που έχει μέχρι σήμερα προσελκύσει εννέα επιχορηγήσεις από το ERC. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2007 έως σήμερα έχουν έρθει στην Ελλάδα 99 χρηματοδοτήσεις ERC, συνολικά 152 εκ. Ευρώ σε 25 διαφορετικά Ιδρύματα Φιλοξενίας (Host Institutions). Στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, έχουν έρθει μόνο 14 εκ των 99 χρηματοδοτήσεων, το οποίο σηματοδοτεί μία μεγάλη επιτυχία τόσο για το ΙΤΕ, όσο και για τις ανθρωπιστικές επιστήμες στην Ελλάδα.

Μία από τις χρηματοδοτήσεις, αυτή της Δρ. Κωνσταντίνα Κάλφα, έλαβε σημαντική υποστήριξη από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και την Δρ. Ευρώπη-Σοφία Δαλαμπίρα, στο πλαίσιο του ρόλου της ως Εθνικό Σημείο Επαφής στο ERC. Η υποστήριξη αφορούσε στην καθοδήγηση από την αρχή της συγγραφής της πρότασης (pre-screening), έως και την συνολική προεπισκόπισή της σε διαφορετικά στάδια, τόσο στο Β1 όσο και στο Β2. Η μεγάλη εμπειρία των Εθνικών Σημείων Επαφής, μπορεί να προσφέρει όχι μόνο ερωτήματα σχετικά με τις διαδικασίες της κατάθεσης μίας πρότασης (π.χ. θέματα επιλεξιμότητας και διοικητικές διαδικασίες), αλλά και εις βάθος αξιολόγηση της σε σχέση με το call.

Η κ. Κωσταντίνα Κάλφα, ερευνήτρια του ΙΤΕ, θα λάβει χρηματοδότηση για το ERC Starting Grant 2024 ύψους περίπου €1,5 εκ. Το πάνελ της πρότασης της ανήκει στο SH8 (Econometrics, game theory, decision theory). Η πρόταση της με τίτλο «How the middle class housed itself in the Eastern Mediterranean (MCH-EsMed)» θα διερευνήσει τη στέγαση ως ένα «τυφλό σημείο» στη μεταπολεμική ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου, μιας από τις πιο ασταθείς περιοχές, που χαρακτηρίζονται από πόλεμο, εθνοτικές εντάσεις, μεταναστευτικές ροές και κλιματική αλλαγή. Η έρευνα επικεντρώνεται στην τεράστια εξάπλωση των μεσαίων πολυκατοικιών κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα σε τέσσερις εξέχουσες πόλεις: Αθήνα, Άγκυρα, Κάιρο, και Τελ Αβίβ. Καθώς οι κρίσεις στην περιοχή συνεχίζουν να ξεσπούν, το MCH-EsMed αναμένεται να προσφέρει μια αντισυμβατική αλλά διαφοροποιημένη προοπτική της «προϊστορίας» τους.

Τα ERC Starting Grants περιλαμβάνουν χρηματοδότηση €1,5 εκ. ανά έργο και επιπλέον κόστη για την κάλυψη εξόδων μετακίνηση σε άλλη χώρα, αγορά μεγάλου εξοπλισμού, πρόσβαση σε ερευνητικές υποδομές ή μεγάλες έρευνες πεδίου, για μία περίοδο μέχρι 5 έτη. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Starting Grant μπορείτε να βρείτε εδώ.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους επιτυχόντες του ERC starting grant 2024 εδώ και για στατιστικά δεδομένα σχετικά με το ERC Starting Grant 2024 εδώ.