Σημαντικές ενημερώσεις για τις δράσεις Marie Sklodowska Curie

17-07-2025

Oι δράσεις Marie Sklodowska Curie αποτελούν μια από τις πιο δημοφιλείς και δυναμικές θεματικές του προγράμματος πλαίσιο Ορίζοντας Ευρώπη. Μια σειρά από πρόσφατα νέα και εξελίξεις αφορούν στα ακόλουθα:

Έναρξη υποβολής προτάσεων

MSCA4Ukraine

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της ανοιχτής προκήρυξης MSCA4Ukraine σκοπεύει να χρηματοδοτήσει με 10 εκατ. ευρώ εκτοπισμένους Ουκρανούς ερευνητές ώστε να συνεχίσουν την εργασία τους με ασφάλεια σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς στην ΕΕ και στις συνδεδεμένες χώρες του Horizon Europe. Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα έχει υποστηρίξει 173 εκτοπισμένους Ουκρανούς ερευνητές με συνολικό προϋπολογισμό 35 εκατ. Ευρώ., ενώ η νέα χρηματοδότηση θα επιτρέψει την επιλογή νέων υποψήφιων διδακτόρων και μεταδιδακτορικών ερευνητών από την Ουκρανία. Η προκήρυξη για τους οργανισμούς που θα συντονίσουν αυτές τις δράσεις λήγει στις 16 Σεπτεμβρίου 2025. Θα ακολουθήσει πρόσκληση προς ερευνητές το πρώτο εξάμηνο του 2026, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν πρόταση με φορέα υποδοχής της επιλογής τους.

Άλλα νέα

MSCA Choose Europe

Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα Choose Europe for Science, που ξεκινά μέσα στο 2025, στοχεύει να αντιστρέψει το φαινόμενο brain drain επιστημόνων προς τρίτες χώρες και να αντιμετωπίσει την εργασιακή επισφαλή κατάσταση των νέων ερευνητών, προσφέροντας σταθερότερη απασχόληση και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Οι φορείς που θα συμμετάσχουν, ακαδημαϊκοί και μη, θα επιλεγούν βάσει της δέσμευσής τους να προσφέρουν μακροχρόνιες επαγγελματικές προοπτικές για μεταδιδακτορικούς ερευνητές, πέρα από τη διάρκεια χρηματοδότησης του έργου. H προκήρυξη αναμένεται να ανοίξει στις 1 Οκτωβρίου 2025 με καταληκτική ημερομηνία υποβολής 3 Δεκεμβρίου 2025.

MSCA COFUND

Η πέμπτη προκήρυξη της δράσης MSCA COFUND έκλεισε στις 24 Ιουνίου 2025. H συγκεκριμένη δράση αναμένεται να χρηματοδοτήσει περίπου 30 έργα, με ενδεικτικό προϋπολογισμό 105,6 εκατ. ευρώ. O Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας (REA) έλαβε 136 προτάσεις εκ των οποίων 70 αφορούν διδακτορικά και 66 μεταδιδακτορικά προγράμματα εκπαίδευσης, από οργανισμούς σε 27 χώρες. Ο αριθμός των υποβληθέντων προτάσεων αυξήθηκε σημαντικά, καθώς το 2024 υποβλήθηκαν 81 προτάσεις, από τις οποίες χρηματοδοτήθηκαν 27 (12 διδακτορικά και 15 μεταδιδακτορικά προγράμματα εκπαίδευσης). Τα διδακτορικά προγράμματα εκπαίδευσης COFUND παρέχουν εκπαίδευση και επιδότηση σε υποψήφιους διδάκτορες ενώ τα μέταδιδακτορικά προγράμματα εκπαίδευσης COFUND επιδοτούν την έρευνα και ανάπτυξη σταδιοδρομίας μεταδιδακτορικών ερευνητών. Αιτήσεις υψηλής ποιότητας που δεν χρηματοδοτήθηκαν λόγω περιορισμών προϋπολογισμού θα λάβουν Σφραγίδα Αριστείας, διευκολύνοντας την αναζήτηση εναλλακτικής χρηματοδότησης.

Η έκθεση COFUND policy report 2025 που έχει δημοσιευθεί αναλύει τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δράσης και προτείνει συστάσεις σε πρακτικό και πολιτικό επίπεδο.

MSCA Researchers at risk

Το έργο SAFE (Supporting at-risk researchers with fellowships in Europe), με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ, αποτελεί μια από τις πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες της ΕΕ για τη στήριξη των ερευνητών που διατρέχουν κίνδυνο και δεν μπορούν να επιτελέσουν την ερευνητική τους δραστηριότητα στη χώρα τους. Από τους 359 αιτούντες, συνολικά 56 ερευνητές (44 μεταδιδακτορικοί ερευνητές και 12 υποψήφιοι διδάκτορες) από 15 χώρες θα υποστηριχθούν για να συνεχίσουν το έργο τους σε 13 κράτη μέλη της ΕΕ. Οι γυναίκες ερευνήτριες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% όλων των υποτρόφων ενώ από τους 57 ερευνητές, οι 27 υπέβαλαν αίτηση εκτός ΕΕ, ενώ 29 βρίσκονται ήδη στην ΕΕ.

MSCA και Frontiers for Young Minds

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων των Δράσεων MSCA το 2026, πραγματοποιήθηκε συνεργασία με τον οργανισμό Frontiers for Young Minds για τη δημιουργία μιας ειδικής συλλογής με τίτλο «Νέοι ερευνητές που θα αλλάξουν τον κόσμο». Η πρόσκληση απευθύνεται σε νέους δικαιούχους των δράσεων MSCA (υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδακτορικούς ερευνητές), οι οποίοι καλούνται να υποβάλουν σύντομες περιλήψεις (200–300 λέξεις), οι οποίες θα εξελιχθούν σε επιστημονικά άρθρα σε συνεργασία με παιδιά 8–15 ετών.

Τα άρθρα θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή βάσει σημασίας, καινοτομίας, ποιότητας και σαφήνειας. Οι 12 επιλεγμένες συμμετοχές θα δημοσιευθούν δωρεάν στη συλλογή του FYM, η οποία προσελκύει χιλιάδες αναγνώστες. Η προθεσμία υποβολής είναι 31 Ιουλίου 2025.

Για ερωτήσεις: EAC-MSCA-COMMUNICATION@ec.europa.eu.