Cluster 4 – Digital, Industry and Space: Πρόγραμμα Εργασίας 2023-2024, ενημερωτική εκδήλωση και πλατφόρμες δικτύωσης

20-12-2022

Η θεματική περιοχή Cluster 4 – Digital, Industry and Space του Ορίζοντα Ευρώπη στοχεύει στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε καίριους τομείς, με σεβασμό στο περιβάλλον και προς όφελος της κοινωνίας. Στόχος είναι η οικοδόμηση μίας ανταγωνιστικής, ψηφιακής και κυκλικής βιομηχανίας με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, η διασφάλιση βιώσιμου ανεφοδιασμού σε πρώτες ύλες, η ανάπτυξη προηγμένων υλικών και η περαιτέρω ενίσχυση της καινοτομίας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων.

Το Πρόγραμμα Εργασίας 2023-2024 περιλαμβάνει προκηρύξεις για την επίτευξη αυτών των στόχων μέσω της χρηματοδότησης της έρευνας και την καινοτομίας στις θεματικές περιοχές των ψηφιακών τεχνολογιών, την βιομηχανίας και του διαστήματος. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει προκηρύξεις που ομαδοποιούνται στις εξής 6 κατευθύνσεις (destinations):

Destination 1. Climate neutral, circular and digitised production.

Destination 2. Increased autonomy in key strategic value chains for resilient industry.

Destination 3. World-leading data and computing technologies.

Destination 4. Digital & emerging technologies for competitiveness and fit for the green deal.

Destination 5. Open strategic autonomy in developing, deploying and using global space-based infrastructures, services, applications and data.

Destination 6. A human-centred and ethical development of digital and industrial technologies.

Οι πρώτες προκηρύξεις άνοιξαν εντός του Δεκεμβρίου 2022 και οι αντίστοιχες προθεσμίες υποβολής είναι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2023. Όλες οι προκηρύξεις είναι διαθέσιμες εδώ.

Το Πρόγραμμα Εργασίας 2023-2024 παρουσιάσθηκε αναλυτικά στην τριήμερη ενημερωτική εκδήλωση (Info Day) που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδικτυακά μεταξύ 12-14 Δεκεμβρίου 2022. Εκτός από τις παρουσιάσεις των προκηρύξεων, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν και παρουσιάσεις για οριζόντια θέματα όπως ο τύπος χρηματοδότησης κατ' αποκοπή (lump sum), η διαδικασία τυφλής αξιολόγησης (blind evaluation), η διαδικασία ελέγχου για την ασφάλεια (security scrutiny) κ.ά. Όλα τα βίντεο των παρουσιάσεων είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης εδώ.

Παράλληλα, τα δίκτυα των Εθνικών Σημείων Επαφής των τριών θεματικών περιοχών Digital, Industry και Space διοργάνωσαν εκδηλώσεις δικτύωσης με στόχο την υποστήριξη των συμμετεχόντων στην αναζήτηση εταίρων και τη δημιουργία κοινοπραξιών. Και οι τρεις πλατφόρμες δικτύωσης θα παραμείνουν ενεργές μέχρι τον Μάρτιο του 2023. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν εγγραφή δημιουργώντας προφίλ συνεργασίας και να πραγματοποιούν συναντήσεις. Οι πλατφόρμες δικτύωσης είναι οι εξής:

Για τη θεματική περιοχή Digital (διοργάνωση IDEAL-IST): Horizon Europe Digital - Face2Face Brokerage

Για τη θεματική περιοχή Industry (διοργάνωση NCP4Industry): Horizon Europe - Industry 2023 Brokerage event

Για τη θεματική περιοχή Space (διοργάνωση COSMOS4HE): Horizon Europe - Brokerage Event for Cluster 4 – Space calls 2023