Δημοσίευση του Προγράμματος Εργασίας ERC 2025

12-07-2024

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council-ERC)  δημοσίευσε το Πρόγραμμα Εργασίας ERC 2025. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ευκαιρίες χρηματοδότησης, τους προϋπολογισμούς και το ημερολόγιο των προκηρύξεων. Το πρόγραμμα εργασίας προετοιμάστηκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο του ERC και υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια ευρώ θα είναι διαθέσιμα για ερευνητικά έργα τον επόμενο χρόνο. Ο προϋπολογισμός  περιλαμβάνει και τη  συνεισφορά των συνδεδεμένων χωρών με τον Ορίζοντα Ευρώπη.  Επιπλέον, τα κράτη-μέλη μπορούν να  διαθέσουν  πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (European Regional Development Fund-ERDF) για να χρηματοδοτήσουν προτάσεις  οι οποίες ήταν άριστες στη βαθμολογία αλλά δεν χρηματοδοτήθηκαν από το ERC, λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού. Ωστόσο, οι επιχορηγούμενες προτάσεις με αυτή την διαδικασία, θα πρέπει να παραμείνουν σε ίδρυμα φιλοξενίας της χώρας η οποία συμβάλλει με τους πόρους από το ERDF. 

Σημαντική αλλαγή είναι οι νέοι όροι σχετικά με την παράταση για τις περιόδους επιλεξιμότητας των υποψηφίων για τα Starting Grants και Consolidator Grants. Οι παρατάσεις θα μπορούν να δοθούν σε πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις στις οποίες ο υποψήφιος δεν μπορούσε να εργαστεί πλήρως ή εν μέρη, λόγω αδυναμίας ή φυσικών/ανθρώπινων καταστροφών. 

Μία επιπλέον δράση για το 2025 είναι η υποστήριξη των Εθνικών Σημείων Επαφής με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών, την αξιολόγηση και παρακολούθηση του αντίκτυπου της χρηματοδότησης του ERC, καθώς και την προώθηση των δραστηριοτήτων του ERC σε ένα ευρύτερο κοινό, προωθώντας την ανοιχτή επιστήμη. 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη σύνοψη των ενδεικτικών ημερομηνιών για το 2025. 

Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ,  ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το ERC, μπορεί να σας υποστηρίξει σε όλα τα στάδια συγγραφής της πρότασής σας, αλλά και στη διαδικασία της υποβολής της αίτησης, αλλά και της προετοιμασίας της συνέντευξης.