Ο Μπέντζαμιν Λιστ, υπότροφος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας 2021

13-10-2021

Tags: none

Ο Μπέντζαμιν Λιστ, υπότροφος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας του 2021 «για την ανάπτυξη ασύμμετρης οργανοκατάλυσης». Μοιράζεται το βραβείο με τον David W.C. ΜακΜίλαν. Το έργο του καθηγητή Λίστ σε αυτόν τον τομέα έχει χρηματοδοτηθεί εδώ και μια δεκαετία από δυο επιχορηγήσεις του ERC, συνολικής αξίας 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι το δεύτερο βραβείο Νόμπελ 2021 που απονέμεται σε επιστήμονα που χρηματοδοτείται από το ERC και το ένατο βραβείο Νόμπελ από την έναρξη του ERC το 2007.
Η Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία Mariya Gabriel δήλωσε: "Άλλη μια ευτυχισμένη μέρα για την ευρωπαϊκή επιστήμη! Μετά τις χθεσινές ειδήσεις για το βραβείο Φυσικής, ένα άλλο σπουδαίο μυαλό, ο Benjamin List, κερδίζει το Νόμπελ Χημείας. Υποστηρίζεται από η ΕΕ για πάνω από μια δεκαετία μέσω δύο επιχορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας. Συγχαρητήρια και στους δύο βραβευμένους που κέρδισαν ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στον κόσμο της επιστήμης. "
Η Πρόεδρος του ERC, Καθ. Maria Leptin, δήλωσε: «Συγχαρητήρια στους σημερινούς βραβευθέντες! Είναι φανταστική είδηση ότι ένας άλλος δικαιούχος του ERC πήρε σπίτι του το Νόμπελ 2021. Η έρευνα του Benjamin List αναπτύσσει αποτελεσματικούς καταλύτες που επιτρέπουν στους ερευνητές να δημιουργήσουν για παράδειγμα νέα μόρια για φάρμακα ή ηλιακά κύτταρα, καθιστώντας τη χημεία πιο πράσινη και πιο επιλεκτική. Το ERC μπορεί να είναι περήφανο που εμπιστεύτηκε τον καθηγητή Λίστα, υποστηρίζοντας το έργο του από το 2011. Ο αριθμός των επιχορηγητών του ERC που κερδίζουν το Νόμπελ μαρτυρά ότι αυτό δίνει στους κορυφαίους ερευνητές την ελευθερία να κυνηγήσουν τα επιστημονικά τους όνειρα πραγματικά αποδίδει ».

Το βραβείο αυτό, ακολουθεί αυτό των οκτώ άλλων υποτροφιών του ERC:

• Prof. Konstantin Novoselov, ERC Starting Grant , Nobel Prize in Physics.
• Prof. Serge Haroche, ERC Advanced Grant, Nobel Prize in Physics.
• Professors Edvard I. Moser and May-Britt Moser, ERC Advanced Grantees, Nobel Prize in Physiology or Medicine
• Prof. Jean Tirole, ERC Advanced Grant, Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel.
• Prof. Bernard Feringa, ERC Advanced Grant, Nobel Prize in Chemistry.
• Prof Peter J. Ratcliffe, ERC Advanced Grant, Nobel Prize in Physiology or Medicine.
• Prof. Giorgio Parisi, ERC Advanced Grant, Nobel Prize in Physics.

Επιπλέον, το ERC έχει χρηματοδοτήσει αρκετούς ερευνητές που ήταν ήδη βραβευμένοι με Νόμπελ όταν κέρδισαν τις επιχορηγήσεις τους στο ERC.