ERC grants– έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Ελβετίας

26-03-2024

Tags:

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και η πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Viola Amherd ξεκίνησαν της διαπραγματεύσεις στις 18 Μαρτίου, σχετικά με τη συμμετοχή νομικών οντοτήτων με έδρα την Ελβετία σε επιχορηγήσεις του ERC. 

Οι διαπραγματεύσεις αυτές αποτελούν συνέχεια προηγούμενων εντολών οι οποίες εξουσιοδοτούν την Ελβετία και την Επιτροπή να διαπραγματευτούν το πακέτο που περιγράφεται στο Common Understanding το οποίο εγκρίθηκε από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2023 και αφορά τη διερεύνηση και ανάπτυξη διμερών σχέσεων μεταξύ των δυο πλευρών. 

Για τις επιχορηγήσεις του ERC, οι νομικές οντότητες που είναι εγκατεστημένες στην Ελβετία θα αντιμετωπίζονται πλέον ως οντότητες εγκατεστημένες σε συνδεδεμένη χώρα για το Πρόγραμμα Εργασίας του ERC 2024 όσον αφορά τις προσκλήσεις που ανοίγουν το 2024 (δηλαδή για προηγμένες επιχορηγήσεις Αdvanced Grants). Ωστόσο, οι συμφωνίες επιχορήγησης  ERC, μπορούν να υπογραφούν μόνο με επιτυχόντες αιτούντες, και εφόσον εκείνη τη στιγμή ισχύει η συμφωνία συνεργασίας με την Ελβετία.