Dr.-Ing. Gordon Zyla, επιτυχών προκήρυξης MSCA PF 2021

04-01-2023

Ο ερευνητής Δρ. Gordon Zyla

Ο ερευνητής Δρ. Gordon Zyla είναι ένας από τους επιτυχόντες της προκήρυξης MSCA Postdoctoral Fellowships του έτους 2021. Με την υποστήριξη του Εθνικού Σημείου Επαφής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, ο Δρ. Zyla εξασφάλισε τη διετή αυτή υποτροφία με στόχο την επαγγελματική εξέλιξή του και την περαιτέρω καθιέρωσή του ως έμπειρου ερευνητή πάνω στο αντικείμενο της τρισδιάστατης εκτύπωσης με χρήση φωτονικού πολυμερισμού.

Ο ερευνητής
Ο Δρ. Zyla ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 2020 στο Τμ. Μηχανολόγων Μηχανικών του Ruhr-University Bochum της Γερμανίας, στο αντικείμενο της κατασκευής δομικών χρωμάτων μέσω φωτονικού πολυμερισμού. Ο ερευνητής είχε πραγματοποιήσει τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του στο ίδιο τμήμα. Εργάζεται στον τομέα της παραγωγής βιο-εμπνευσμένων πρόσθετων υλών με χρήση ακτινοβολίας λέιζερ σε εφαρμογές τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Το έργο
Πάνω στο αντικείμενο της παραγωγής βιο-εμπνευσμένων πρόσθετων υλών με χρήση φωτονικού πολυμερισμού είναι και η πρόταση που υπέβαλε ο ερευνητής στην προκήρυξη MSCA Postdoctoral Fellowships 2021 με το ακρωνύμιο EagleEye. Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 με την υπογραφή της σύμβασης επιχορήγησης. Βασικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ενός πλήρως αυτοματοποιημένου, ευέλικτου τρισδιάστατου εκτυπωτή με πολύ υψηλή ανάλυση για την ταχεία κατασκευή τρισδιάστατων λειτουργικών μικροδομών που βασίζονται στον φωτονικό πολυμερισμό. Η καινοτόμα αυτή διάταξη αναμένεται να επφέρει σημαντική πρόοδο στην κατασκευή βιοσυμβατών και βιο-αποδομήσιμων ικριωμάτων και προσθέτων ιστομηχανικής, αλλά και εφαρμογών Lab-on-Chip (LoC). Στη συνέχεια, η όλη διεργασία θα βελτιστοποιηθεί χρησιμοποιώντας τεχνικές μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης.

Ο φορέας υποδοχής
Ο φορέας υποδοχής του Δρ. Zyla είναι το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ/ΙΤΕ) στο Ηράκλειο της Κρήτης, με επιβλέπουσα την ερευνήτρια Δρ. Μ. Φαρσάρη. To ΙΗΔΛ/ΙΤΕ απαρτίζεται από έμπειρους ερευνητές με πλούσιο υπόβαθρο σε όλους τους θεματικούς άξονες που σχετίζονται με το αντικείμενο της έρευνας του Δρ. Zyla. Μάλιστα, προϋπήρχε συνεργασία του ερευνητή με ορισμένους από τους ερευνητές του κέντρου, η οποία θα ενισχυθεί περαιτέρω μέσω της ληφθείσας υποτροφίας και της υλοποίησης του σχετικού ερευνητικού έργου.

Η συμβολή του Εθνικού Σημείου Επαφής
Κατά τη διάρκεια της συγγραφής της πρότασης, εκπρόσωποι του Εθνικού Σημείου Επαφής από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ υποστήριξαν εντατικά την προετοιμασία της πρότασης μέσω συχνών συναντήσεων με τον ερευνητή και την επιβλέπουσά του. Η ικανοποίησή του από τη συνεργασία με το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ φάνηκε και στη θετική του αξιολόγηση όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο του ερευνητή είναι διαθέσιμες στην προσωπική του ιστοσελίδα. Γενικές πληροφορίες για τις δράσεις Marie Skłodowska-Curie είναι διαθέσιμες στη σχετική ιστοσελίδα. Η σχετική προκήρυξη για το 2023 είναι διαθέσιμη εδώ.