Καθ. Κωνσταντίνος Ψούνης, Επιτυχών Προκήρυξης MSCA PF 2021

08-09-2022

O Καθ. Κωνσταντίνος Ψούνης, Επιτυχών της Προκήρυξης MSCA 2021
O Καθ. Κωνσταντίνος Ψούνης

Ο Καθηγητής Ηλεκτρολογίας, Μηχανικής Υπολογιστών και Επιστήμης Υπολογιστών Κωνσταντίνος Ψούνης, με την υποστήριξη του Εθνικού Σημείου Επαφής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, είναι ένας από τους επιτυχόντες της προκήρυξης MSCA Postdoctoral Fellowships 2021. Η πρότασή του εστίασε σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Ο ερευνητής

Ο Καθ. Κ. Ψούνης διδάσκει στο Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Υπολογιστών και Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Stanford της Καλιφόρνια. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη μοντελοποίηση, την ανάλυση απόδοσης, τον σχεδιασμό αλγορίθμων και τις εφαρμογές προστασίας απορρήτου σε δίκτυα και διανεμημένα συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου κ. ά. Ο Καθ. κ. Ψούνης υπήρξε υπότροφος του προγράμματος MSCA ως ερευνητής στο Stanford την περίοδο 2007 - 2008. Το 2021 υπέβαλε πρόταση για το πρόγραμμα MSCA με στόχο τον επαναπατρισμό του. Φορέας υποδοχής της πρότασης ήταν το ΕΜΠ.

Το έργο

Η πρόταση του Καθ. κ. Ψούνη με το ακρωνύμιο PrivatePersonalData εγκρίθηκε και η υλοποίησή της ξεκινά το 2023. Η κεντρική ιδέα του έργου είναι η προστασία της ιδιωτικότητας χρηστών διαδικτυακών εφαρμογών και επισκεπτών ιστοσελίδων μέσω της ανάπτυξης μιας καινοτόμας εφαρμογής που συνδυάζει αλγόριθμους μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να καλύπτει τα ηλεκτρονικά ίχνη του χρήστη, κυρίως αυτά που σχετίζονται με το προφίλ του το οποίο περιλαμβάνει τα ενδιαφέροντα του, δημογραφικά στοιχεία, κ.α. Η ηλεκτρονική ταυτότητα και τα ενδιαφέροντα του χρήστη ωστόσο είναι επιθυμητό να αποκαλύπτονται σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση που ο χρήστης αναζητά πληροφορίες και βίντεο για συγκεκριμένα θέματα στο διαδίκτυο, ή συγκεκριμένες τοποθεσίες κοντά στην περιοχή που βρίσκεται χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή γεωεντοπισμού. Αυτό είναι δυνατό με την εισαγωγή εξαιρέσεων από το χρήστη στην εφαρμογή προστασίας της ιδιωτικότητας.

Ο φορέας υποδοχής

Ο φορέας υποδοχής του Καθ. κ. Ψούνη είναι η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΣΗΜΜΥ ΕΜΠ), και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Επικοινωνιακών Δικτύων Υψηλής Ταχύτητας του Τομέα Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής. Το εργαστήριο είναι στελεχωμένο με ερευνητικό προσωπικό με εμπειρία σε όλα τα διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα και τις δεξιότητες που άπτονται του έργου.

Η συμβολή του Εθνικού Σημείου Επαφής

Κατά την προετοιμασία της πρότασης του, ο Καθ. κ. Ψούνης συνεργάστηκε με το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, στο οποίο βρήκε υποστήριξη στα διαχειριστικά ζητήματα κυρίως, δεδομένου ότι υπήρχαν πλέον αρκετοί νέοι κανόνες στο πλαίσιο του Ορίζοντα Ευρώπη. Ο ίδιος υποστήριξε ότι έμεινε πολύ ευχαριστημένος από την άμεση ανταπόκριση και την υποστήριξη του Δικτύου ΠΡΑΞΗ ως Εθνικού Σημείου Επαφής στο πρόγραμμα MSCA.

Συγκεφαλαιώνοντας

Ο Καθ. κ. Ψούνης βλέπει πολύ θετικά την ενίσχυση των δράσεων bottom-up μέσα από τις τελευταίες προκηρύξεις MSCA και ERC, καθώς έτσι θεωρεί ότι δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στους ερευνητές να ασχοληθούν τόσο με εφαρμοσμένη, όσο και με βασική έρευνα. Η συμβουλή του Καθ. κ. Ψούνη προς τους νέους ερευνητές στον τομέα της προστασίας της ιδιωτικότητας είναι να επιδιώξουν ανεπιφύλακτα τη συνεργασία με ευρωπαϊκούς ερευνητικούς φορείς, καθώς η Ευρώπη είναι πρωτοπόρος στη σχετική νομοθεσία, και να υποβάλουν πρόταση στο πρόγραμμα και στον Ορίζοντα Ευρώπη γενικότερα, σε συνεργασία με τα Εθνικά Σημεία Επαφής, καθώς η χρηματοδότηση αυτή έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ερευνητική τους πορεία.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο του Καθ. κ. Ψούνη βρίσκονται στην προσωπική του ιστοσελίδα. Γενικές πληροφορίες για τις δράσεις Marie Skłodowska-Curie είναι διαθέσιμες στη σχετική ιστοσελίδα. Η σχετική προκήρυξη για το 2022 είναι διαθέσιμη εδώ.