Δράσεις Marie Skłodowska-Curie (MSCA): βήματα για την προετοιμασία προτάσεων ενόψει των ανοιχτών προκηρύξεων

21-06-2024

Στο πλαίσιο των ανοιχτών προκηρύξεων στις δράσεις Marie Skłodowska-Curie (MSCA), με καταληκτική ημερομηνία τον Σεπτέμβριο και Νοέμβριο του 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημοσιεύσει μια σειρά απο βήματα και tips προς τους ενδιαφερόμενους που βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασιας πρότασης.

Συγκεκριμένα, οι συμβουλές αυτές αφορούν στις ακόλουθες ανοιχτές προκηρύξεις:

Marie Skłodowska-Curie Actions COFUND, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής στις 26 Σεπτεμβρίου 2024
Marie Skłodowska-Curie Actions Postdoctoral Fellowships, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής στις 11 Σεπτεμβρίου 2024
Marie Skłodowska-Curie Actions Doctoral Networks, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής στις 27 Nοεμβρίου 2024

Γενικά βήματα για την εξασφάλιση μιας επιτυχημένης αίτησης, συνοψίζονται ως ακολούθως:

  1. Επιλογή του κατάλληλου προγράμματος: Οι δράσεις MSCA προσφέρουν διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης, όπως τα COFUND (για διδακτορικά και μεταδιδακτορικά προγράμματα), τα Postdoctoral Fellowships (για μεταδιδακτορικούς ερευνητές) και τα Doctoral Networks (για διδακτορικά προγράμματα). Εξετάστε προσεκτικά τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τις προτεραιότητες κάθε προγράμματος για να βρείτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και τους στόχους σας.
  2. Εύρεση του κατάλληλου φορέα υποδοχής: Οι περισσότερες χρηματοδοτήσεις MSCA απαιτούν τη συνεργασία με έναν φορέα υποδοχής, όπως ένα πανεπιστήμιο, ερευνητικό κέντρο ή εταιρεία. Ξεκινήστε την αναζήτησή σας νωρίς και επικοινωνήστε με πιθανούς φορείς υποδοχής για να συζητήσετε τις ερευνητικές σας ιδέες και να διασφαλίσετε την υποστήριξή τους.
  3. Δημιουργία κοινοπραξίας: Εάν υποβάλλετε αίτηση για διδακτορικό δίκτυο, θα πρέπει να δημιουργήσετε μια κοινοπραξία πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και άλλων οργανισμών. Βεβαιωθείτε ότι η ομάδα σας έχει την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία για να υλοποιήσει το προτεινόμενο πρόγραμμα.
  4. Προετοιμασία πρότασης: Η πρότασή σας είναι το κλειδί για την επιτυχία της αίτησής σας. Θα πρέπει να είναι σαφής, καλά δομημένη και να αναδεικνύει την ποιότητα της έρευνάς σας, την καινοτομία της προσέγγισής σας και τον αντίκτυπο που αναμένετε να έχει. Συνεργαστείτε στενά με τον φορέα υποδοχής σας ή την ομάδα σας για να διασφαλίσετε ότι η πρότασή σας πληροί όλα τα κριτήρια αξιολόγησης.
  5. Εξασφάλιση απαραίτητων συστάσεων: Οι περισσότερες αιτήσεις MSCA απαιτούν συστατικές επιστολές από ακαδημαϊκούς ή ερευνητικούς μέντορες. Επικοινωνήστε με τους μέντορές σας αρκετά νωρίς για να τους δώσετε αρκετό χρόνο να προετοιμάσουν τις επιστολές τους.
  6. Έγκαιρη υποβολή της αίτησης: Οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για τις MSCA είναι συνήθως τον Σεπτέμβριο. Ξεκινήστε την προετοιμασία της αίτησής σας όσο το δυνατόν νωρίτερα για να αποφύγετε την πίεση της τελευταίας στιγμής και να διασφαλίσετε ότι θα υποβάλετε μια ολοκληρωμένη και ανταγωνιστική αίτηση.

Επιπλέον συμβουλές:
Συνεχής ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις: Οι δράσεις MSCA εξελίσσονται συνεχώς. Ενημερωθείτε για τις τελευταίες προκηρύξεις, τις προθεσμίες και τα κριτήρια αξιολόγησης.
Συμμετοχή σε ενημερωτικές εκδηλώσεις: Οι Eθνικά Σημεία Επαφής και άλλοι οργανισμοί διοργανώνουν συχνά ενημερωτικές εκδηλώσεις για τις δράσεις MSCA. Συμμετέχετε σε αυτές τις εκδηλώσεις για να μάθετε περισσότερα για τα προγράμματα και να δικτυωθείτε με άλλους ερευνητές.
Αναζήτηση βοήθειας: Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τους μέντορές σας, τους συναδέλφους σας ή τα Eθνικά Σημεία Επαφής εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αίτησης.