Δράσεις «Marie Skłodowska-Curie»: Η Επιτροπή στηρίζει ερευνητές και οργανισμούς με 822 εκατ. ευρώ το 2021

02-07-2021

Στις 22 Ιουνίου, η Επιτροπή ανακοίνωσε νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για τη στήριξη της κατάρτισης, των δεξιοτήτων και της επαγγελματικής εξέλιξης των ερευνητών στο πλαίσιο των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie (MSCA), στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ «Horizon Europe» για την εκπαίδευση και την κατάρτιση των κατόχων διδακτορικού τίτλου σπουδών. Με συνολικό προϋπολογισμό 6,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, οι δράσεις Marie Skłodowska-Curie στηρίζουν ερευνητές από όλο τον κόσμο, σε κάθε στάδιο της σταδιοδρομίας τους και σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους. Απευθύνονται και ενισχύουν οργανισμούς που υποστηρίζουν άριστα διδακτορικά και μεταδιδακτορικά προγράμματα. Επίσης χρηματοδοτούν συνεργατικά έργα έρευνας και καινοτομίας, προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ της ακαδημαϊκής και μη- ακαδημαϊκής κοινότητας, ενισχύοντας την παγκόσμια προβολή των οργανισμών.

Η κ. Μαρία Γκαμπριέλ, επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε: «Η κρίση της νόσου COVID-19 έδειξε για άλλη μια φορά πόσο σημαντικό είναι η Ευρώπη να βασίζεται σε ερευνητές υψηλής ειδίκευσης, οι οποίοι είναι σε θέση να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν επικείμενες προκλήσεις. Κατέδειξε επίσης την αξία της επικοινωνίας ερευνητικών αποτελεσμάτων στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών και στο κοινό, καθώς και της διεπιστημονικής συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι δράσεις Marie Skłodowska-Curie είναι πρόγραμμα ζωτικής σημασίας. Το πρόγραμμα από το ξεκίνημά του, εδώ και 25 χρόνια, ενθαρρύνει όλο και περισσότερες γυναίκες και όλο και περισσότερους άνδρες να σταδιοδρομήσουν στον τομέα της έρευνας, κάνοντας όλο και πιο ελκυστική την Ευρώπη για κορυφαία ταλέντα από όλο τον κόσμο.»

Το 2021, οι δράσεις Marie Skłodowska-Curie θα προσφέρουν περίπου 822 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ακόλουθων πέντε κύριων δράσεων του προγράμματος εργασίας:

Διδακτορικά δίκτυα MSCA — δημιουργία διδακτορικών προγραμμάτων για την κατάρτιση υποψήφιων διδακτόρων στην ακαδημαϊκή και μη- ακαδημαϊκή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων του 2021, με προϋπολογισμό 402,95 εκατ. ευρώ, έχει δημοσιευτεί με καταληκτική ημερομηνία στις 16 Νοεμβρίου 2021.

Μεταδιδακτορικές υποτροφίες MSCA — ενίσχυση του δημιουργικού και καινοτόμου ερευνητικού δυναμικού - κατόχων διδακτορικού τίτλου σπουδών - που επιθυμούν να αποκτήσουν νέες δεξιότητες μέσω προηγμένης κατάρτισης, διεθνούς, διεπιστημονικής και διατομεακής κινητικότητας. Η χρηματοδότηση δίνεται σε ερευνητές και υποστηρίζει έρευνα αιχμής και καινοτομίας, στην Ευρώπη και παγκοσμίως, και στον ακαδημαϊκό και μη ακαδημαϊκό τομέα. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων του 2021, με προϋπολογισμό 242 εκατ. ευρώ, έχει δημοσιευτεί με καταληκτική ημερομηνία στις 12 Οκτωβρίου 2021.

Ανταλλαγές προσωπικού MSCA — ανάπτυξη διεθνούς, διατομεακής και διεπιστημονικής βιώσιμης συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας μέσω των ανταλλαγών προσωπικού. Το πρόγραμμα συμβάλλει στον μετασχηματισμό των ιδεών σε καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες ή διαδικασίες. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων του 2021, με προϋπολογισμό 72,5 εκατ. ευρώ, θα δημοσιευτεί στις 7 Οκτωβρίου 2021 με καταληκτική ημερομηνία στις 9 Μαρτίου 2022.

MSCA COFUND — συγχρηματοδοτεί νέα ή υφιστάμενα διδακτορικά προγράμματα και προγράμματα μεταδιδακτορικών υποτροφιών σε κράτη μέλη της ΕΕ ή συνδεδεμένες χώρες του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» με στόχο τη διάδοση των βέλτιστων πρακτικών των Δράσεων MSCA. Τα έργα υποστηρίζουν τη διεθνή, διατομεακή και διεπιστημονική ερευνητική κατάρτιση, καθώς και τη διεθνή και διατομεακή κινητικότητα των ερευνητών σε όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας των ερευνητών. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων του 2021, με προϋπολογισμό 89 εκατ. ευρώ, θα δημοσιευτεί στις 12 Οκτωβρίου 2021 με καταληκτική ημερομηνία στις 10 Φεβρουαρίου 2022.

MSCA και πολίτες — φέρνει την έρευνα πιο κοντά στους μαθητές, φοιτητές, την κοινωνία και το ευρύ κοινό, κυρίως μέσω της Ευρωπαϊκής Βραδιάς του Ερευνητή. Η δράση αυξάνει την ενημέρωση σχετικά με τον αντίκτυπο του έργου των ερευνητών στη ζωή των πολιτών, στην κοινωνία και στην οικονομία και ενισχύει τη δημόσια προβολή της επιστήμης και της έρευνας. Αποσκοπεί επίσης στην αύξηση του ενδιαφέροντος των νέων για την έρευνα και την επιστημονική σταδιοδρομία. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων του 2022, με προϋπολογισμό 15,5 εκατ. ευρώ, καλύπτει τις φάσεις 2022 και 2023 της Ευρωπαϊκής Βραδιάς του Ερευνητή και θα δημοσιευτεί στις 22 Ιουνίου με καταληκτική ημερομηνία στις 7 Οκτωβρίου 2021.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» 2021-2027, οι δράσεις MSCA θα δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στη διατομεακή συνεργασία, ιδίως μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, καθώς και στην αποτελεσματική εποπτεία και τον επαγγελματικό προσανατολισμό μέσω των νέων κατευθυντήριων γραμμών των δράσεων MSCA για την εποπτεία. Θα προωθήσουν επίσης τις ερευνητικές δραστηριότητες και τη διαχείριση των έργων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία μέσω του Πράσινου Χάρτη των δράσεων MSCA.

Περισσότερες πληροφορίες