397 ερευνητές χρηματοδοτήθηκαν με 619 εκατ. ευρώ στην πρώτη προκήρυξη «Starting Grants» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC)

11-01-2022

397 ερευνητές χρηματοδοτήθηκαν με 619 εκατομμύρια ευρώ στην πρώτη προκήρυξη για τις επιχορηγήσεις «Starting Grants» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC).
Επιχορηγήσεις αξίας 1,5 εκατομμυρίων ευρώ κατά μέσο όρο ανά έργο, θα βοηθήσουν φιλόδοξους νεότερους ερευνητές να ξεκινήσουν τα δικά τους έργα, να σχηματίσουν τις ομάδες τους και να υλοποιήσουν τις ιδέες τους.
Οι θεματικές των έργων καλύπτουν όλους τους τομείς της έρευνας, από τις ιατρικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, την επιστήμη του ελέγχου της ύλης με τη χρήση φωτός, έως τον σχεδιασμό του νομικού καθεστώτος για το δίκαιο του μάρκετινγκ. Οι γυναίκες ερευνήτριες κέρδισαν περίπου το 43% των επιχορηγήσεων, μια αύξηση σημαντική σε σχέση με το 202ο, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 37%.

Οι περισσότερες ερευνητικές προτάσεις που εγκρίθηκαν προέρχονται από τη Γερμανία (72), τη Γαλλία (53), τη Βρετανία (46) και την Ολλανδία (44).Οι περισσότεροι χρηματοδοτούμενοι νέοι ερευνητές είναι Γερμανοί (67), Ιταλοί (58) και Γάλλοι (44).

Η μοναδική πρόταση που χρηματοδοτήθηκε από την Ελλάδα, υποβλήθηκε από την δρα Carolina Casadio, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ, με θέμα τη μελέτη της Σκοτεινής Ύλης, μιας μυστηριώδους μορφής ύλης άγνωστης ακόμη φύσης, η οποία δεν εκπέμπει φως και αποτελεί το 85% όλης της ύλης στο Σύμπαν.

Πληροφορίες για τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν είναι διαθέσιμες εδώ, ενώ τα ονόματα των Κύριων Ερευνητών είναι δημοσιευμένα εδώ.