Απολογισμός προκήρυξης ERC Advanced Grant 2022

30-03-2023

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της προκήρυξης ERC Advanced Grant 2022 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council, ERC). Σύμφωνα με αυτά, χρηματοδοτήθηκαν 218 προτάσεις κορυφαίων ερευνητών από 27 χώρες, με το συνολικό ύψος της επιχορήγησης να ανέρχεται σε 544 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των επιτυχόντων βρίσκονται και τέσσερις Έλληνες ερευνητές, εκ των οποίων ένας θα φιλοξενηθεί σε ελληνικό φορέα υποδοχής. Οι ερευνητές θα πραγματοποιήσουν την έρευνά τους σε πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς σε 20 χώρες της Ευρώπης, με την πλειονότητα να φιλοξενείται σε φορείς της Γερμανίας (37 έργα), του Ηνωμένου Βασιλείου (35), της Γαλλίας (32) και της Ισπανίας (16).

Τα ερευνητικά έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα και αφορούν σε έρευνα αιχμής σε ευρύ φάσμα πεδίων, από την ιατρική και τη φυσική έως τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Στη συγκεκριμένη προκήρυξη υποβλήθηκαν σχεδόν 1650 αιτήσεις, με το ποσοστό επιτυχίας να εκτιμάται στο 13,2%. Οι γυναίκες ερευνήτριες αποτέλεσαν περίπου το 23% των αιτούντων, ποσοστό υψηλότερο από κάθε προηγούμενη φορά.

Η υποτροφία ERC Advanced Grant είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα και ανταγωνιστικά προγράμματα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρέχοντας στους ερευνητές την ευκαιρία να επιδιώξουν φιλόδοξες ερευνητικές δραστηριότητες με γνώμονα την περιέργεια, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις. Απονέμεται σε καθιερωμένους, κορυφαίους ερευνητές με αποδεδειγμένο ιστορικό σημαντικών ερευνητικών επιτευγμάτων την τελευταία δεκαετία και χρηματοδοτεί έργα διάρκειας έως 5 ετών με προϋπολογισμό που φτάνει τα 2.5 εκατομμύρια ευρώ.

Οι συγκεκριμένες επιχορηγήσεις αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες από 2000 θέσεις εργασίας για ερευνητικό και υποστηρικτικό προσωπικό, ενώ θα επιτρέψουν στους καταξιωμένους υπότροφους ερευνητές να εξερευνήσουν τις πιο καινοτόμες και φιλόδοξες ιδέες τους. Για παράδειγμα, ένας φυσικός στη Γερμανία στοχεύει να εμβαθύνει την κατανόησή μας για το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου επιχειρώντας να παράσχει την πρώτη σαφή εικόνα των ηλιακών πόλων. Ένας οικονομολόγος στην Ισπανία εργάζεται για την κατανόηση των παραγόντων πίσω από τη βία μεταξύ συντρόφων, με στόχο την ενίσχυση της ευημερίας των γυναικών και των παιδιών. Στην Πολωνία, ένας βιοχημικός θα διερευνήσει τη θεραπεία mRNA για να ενισχύσει τις γνώσεις μας σε αυτόν τον τομέα και να σχεδιάσει καλύτερες θεραπείες mRNA.

Προτάσεις για τη φετινή προκήρυξη γίνονται δεκτές έως τις 23 Μαΐου 2023 εδώ. Περισσότερες πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους κανόνες συμμετοχής είναι διαθέσιμες εδώ.