EIC Pathfinder: €138 εκ. για την τεχνολογία του μέλλοντος!

25-09-2024

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (EIC) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της πρoκήρυξης του 2024 για το πρόγραμμα EIC Pathfinder Open. Συγκεκριμένα, 45 νέα ερευνητικά έργα θα λάβουν συνολική χρηματοδότησης ύψους €138 εκατομμυρίων, και αφορούν την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής σε τομείς όπως η υγεία, η τεχνητή νοημοσύνη, η πληροφορική, το περιβάλλον και η ενέργεια.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 1110 υποβολές προτάσεων από 25 χώρες, με την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία να πρωταγωνιστούν. Οι συμμετέχοντες είναι κυρίως από ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (46%) και ερευνητικούς οργανισμούς (22%), ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν περίπου το 22% των συμμετεχόντων.

Τα επιλεγμένα έργα δεν θα λάβουν μόνο επιχορηγήσεις, αλλά θα έχουν επίσης πρόσβαση σε εξατομικευμένη εκπαίδευση-καθοδήγηση μέσω των EIC Business Acceleration Services.

Ενδεικτικά παραδείγματα επιλεγμένων έργων:

MUSMET: Στόχος του έργου είναι να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η μουσική εκτελείται και βιώνεται, αξιοποιώντας τις νέες δημιουργικές δυνατότητες του μουσικού metaverse. Το έργο χρησιμοποιεί μια διεπιστημονική μεθοδολογία που συνδυάζει την αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή, τη μηχανική, τη γνωστική επιστήμη και τη μουσική.

EcoSentinel: Το έργο αυτό στοχεύει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της βιωσιμότητας, προτείνοντας μια νέα μορφή αλληλεπίδρασης μεταξύ των φυτών σε ψηφιακό επίπεδο. Με την ενίσχυση της διασύνδεσης των φυτών μέσω εμφυτευμάτων, στόχος είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του πρασίνου.

ELEQUANT: Το έργο αυτό προτείνει μια στροφή από την κυρίαρχη προσέγγιση της κβαντικής τεχνολογίας με υπεραγωγούς ή ημιαγωγούς, αξιοποιώντας τα "ιπτάμενα" ηλεκτρόνια (qubits). Στόχος είναι η ανάπτυξη νέων πλατφορμών κβαντικών υλικών, ανιχνευτών μεμονωμένων ηλεκτρονίων και η προώθηση της κβαντικής νανοηλεκτρονικής σε συχνότητες terahertz.

Πληροφορίες για το EIC Pathfinder

Το πρόγραμμα EIC Pathfinder υποστηρίζει την εξερεύνηση καινοτόμων ιδεών για ριζικά νέες τεχνολογίες. Επιχορηγήσεις έως €3 εκατομμύρια (Pathfinder Open) ή έως €4 εκατομμύρια (Pathfinder Challenges) υποστηρίζουν την ανάπτυξη τεχνολογιών πρώιμου σταδίου.

Επιπρόσθετα, οι επιλεγμένες προτάσεις μπορούν να λάβουν σημαντική επιπλέον χρηματοδότηση μετά το πέρας του έργου μέσω του εργαλείου EIC Transition για τη δημιουργία επιχείρησης ή να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα Fast Track για να έχουν πρόσβαση στο EIC Accelerator για να φέρουν τις καινοτομίες στην αγορά.

Η προκήρυξη για το EIC Pathfinder Challenges 2024 είναι ανοιχτή με προθεσμία υποβολής προτάσεων στις 16 Οκτωβρίου 2024 στις 17:00 CET.