ERC: Αποτελέσματα της προκήρυξης ERC Consolidator Grant 2022

01-02-2023

Η Επιτροπή ανακοίνωσε στις 31 Ιανουαρίου τους επιτυχόντες της προκήρυξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) Consolidator Grant για το έτος 2022. Η συνολική παρεχόμενη επιχορήγηση υπερβαίνει τα 657 εκατομμύρια ευρώ. 321 έργα επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση μεταξύ των 2222 προτάσεων που υποβλήθηκαν συνολικά, με το ποσοστό επιτυχίας να ανέρχεται στο 14,4%. Οι επιλεγμένοι ανάδοχοι φορείς υλοποίησης βρίσκονται σε 21 χώρες, ενώ οι επιτυχόντες ερευνητές προέρχονται από 37 χώρες στο σύνολο. Το 34,9% των Κύριων Ερευνητών (Principal Investigators, PIs) είναι γυναίκες και το 64,8% άντρες.

Η πλειονότητα των επιλεχθέντων έργων προέρχεται από την κατηγορία Physical Sciences and Engineering, με αμέσως επόμενη την Social Sciences and Humanities και τελευταία τη Life Sciences. Στην εικόνα φαίνεται η αναλυτική κατανομή των έργων ανά πάνελ αξιολόγησης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) έχει ως στόχο την ενίσχυση της έρευνας αιχμής, χρηματοδοτώντας κορυφαίους ερευνητές παγκοσμίως σε διάφορα στάδια της σταδιοδρομίας τους, οι οποίοι διεξάγουν την έρευνά τους σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Περισσότερες πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους κανόνες συμμετοχής είναι διαθέσιμες εδώ.

Η επιχορήγηση ERC Consolidator Grant απευθύνεται σε εξέχοντες ερευνητές, με ερευνητική εμπειρία μεταξύ 7-12 ετών από τη λήψη του διδακτορικού τους διπλώματος, οι οποίοι αναζητούν χρηματοδότηση για ερευνητικά έργα αιχμής, ώστε να εδραιώσουν την ανεξαρτησία τους, ιδρύοντας τη δική τους ερευνητική ομάδα και συνεχίζοντας να αναπτύσσουν μια επιτυχημένη καριέρα στην Ευρώπη.