EU Organic Awards 2023: υποβολή αιτήσεων

28-03-2023

Το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία (EU Organic Action Plan) περιλαμβάνει την ετήσια απονομή βραβείων που αναγνωρίζουν την αριστεία στην αλυσίδα αξίας των βιολογικών προϊόντων. Για τα βραβεία του έτους 2023, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας έως τις 14 Μαΐου 2023.

Η βιολογική γεωργία συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της χρήσης χημικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και αντιμικροβιακών και έχει θετικές επιπτώσεις στο κλίμα, το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την καλή διαβίωση των ζώων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η βιολογική παραγωγή έχει αναγνωριστεί ότι διαδραματίζει βασικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ορίσει ως στόχο έως το 2030, αφενός το 25% της γεωργικής γης της ΕΕ να καλλιεργείται ακολουθώντας πρακτικές βιολογικής γεωργίας, και αφετέρου μία σημαντική αύξηση στη βιολογική υδατοκαλλιέργεια.

Προς υποστήριξη αυτού του στόχου, η Επιτροπή ενέκρινε το προαναφερθέν σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής τον Μάρτιο του 2021, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης των ετήσιων βραβείων που αναγνωρίζουν την αριστεία στην αλυσίδα αξίας των βιολογικών προϊόντων. Αυτά τα βραβεία θα απονεμηθούν για δεύτερη φορά το 2023. Οι περσινοί νικητές είναι διαθέσιμοι εδώ.

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει την απονομή 8 διακριτών βραβείων σε 7 κατηγορίες. Αυτά αναγνωρίζουν τους συντελεστές στην αλυσίδα αξίας των βιολογικών προϊόντων, οι οποίοι ανέπτυξαν εξαιρετικό, καινοτόμο, βιώσιμο και εμπνευσμένο έργο που παράγει πραγματική προστιθέμενη αξία για τη βιολογική παραγωγή και κατανάλωση. Οι νικητές θα λάβουν βραβεία μη οικονομικής αναγνώρισης, αλλά και προβολή στο κοινό για το έργο τους. Τα βραβεία απευθύνονται σε:

  • Βιολογικούς καλλιεργητές
  • Πόλεις ή περιοχές που σερβίρουν βιολογικά γεύματα σε ασθενείς ή μαθητές ή προωθούν με άλλον τρόπο τη βιολογική παραγωγή
  • επιχειρήσεις στην αλυσίδα βιολογικών τροφίμων με μοναδική προσέγγιση

Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται εδώ. Η τελετή απονομής αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2023.