European Institute of Innovation and Technology (EIT)

22-12-2022

Tags:

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) είναι ένας οργανισμός της ΕΕ που ιδρύθηκε το 2008 με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας καινοτομίας της Ευρώπης. Το ΕΙΤ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Προγράμματος Πλαίσιο Ορίζοντας Ευρώπη και συμβάλλει στους στρατηγικούς του στόχους μέσω των τεσσάρων περιοχών παρέμβασης:

• Ενδυνάμωση βιώσιμων καινοτόμων οικοσυστημάτων σε όλη την Ευρώπη

• Ενίσχυση της ανάπτυξης δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας και καινοτομίας μέσω της δια βίου μάθησης και της υποστήριξης της επιχειρηματικότητας των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων

• Ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων σε παγκόσμιες κοινωνικές προκλήσεις και εισαγωγή τους στην αγορά

• Δημιουργία συνεργειών και προστιθέμενης αξίας στο πλαίσιο του Ορίζοντα Ευρώπη.

Το ΕΙΤ υποστηρίζει τη δημιουργία δυναμικών συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων μέσω των Κοινοτήτων Γνώσης και Καινοτομίας (Knowledge and Innovation Communities – KICs). Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί οι εννιά θεματικές Κοινότητες και η κάθε μία είναι αφιερωμένη στην εύρεση λύσεων σε συγκεκριμένες παγκόσμιες προκλήσεις. Η πιο πρόσφατη είναι η Κοινότητα στον τομέα του Πολιτισμού και της Δημιουργικότητας η οποία προβλέπεται να λειτουργήσει πλήρως μέχρι το τέλος του 2023. Οι Κοινότητες είναι οι εξής:

Πρόσφατα το ΕΙΤ ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 890 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δράσεων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων οι οποίες θα υλοποιηθούν από τις Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας. Οι πρώτες οκτώ Κοινότητες αξιολογήθηκαν ως προς τα στρατηγικά και επιχειρηματικά τους σχέδια για την περίοδο 2023-2025 καθώς και για την έως τώρα λειτουργία τους. Με βάση την αξιολόγηση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΙΤ αποφάσισε την εξής κατανομή των επιχορηγήσεων:

Για τα έτη 2023 & 2024:

EIT Climate-KIC: 20,2 εκατ. ευρώ

EIT Digital: 30,6 εκατ. ευρώ

EIT InnoEnergy: 44,0 εκατ. ευρώ

Για τα έτη 2023, 2024 & 2025:

EIT Health: 142,9 εκατ. ευρώ

EIT Raw Materials: 136,1 εκατ. ευρώ

EIT Food: 179,2 εκατ. ευρώ

EIT Manufacturing: 107,3 εκατ. ευρώ

EIT Urban Mobility: 129,7 εκατ. Ευρώ