HORIZON-MSCA-2021: 242 εκατομμύρια ευρώ στους αιτούντες για Μεταδιδακτορικές Υποτροφίες

24-03-2022

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει συνολικά 1156 έμπειρους μεταδιδακτορικούς ερευνητές με 242 εκατομμύρια ευρώ για να εργαστούν σε κορυφαία πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ιδιωτικούς οργανισμούς και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.
Ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας (REA) έλαβε 8356 αιτήσεις για αυτήν την πρόσκληση από 46 χώρες υποβλήθηκαν συνολικά στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για την Προκήρυξη «HORIZON-MSCA-2021-PF-01» με συνολικό προϋπολογισμό 242 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα οι 7.519 υποβολές προτάσεων αφορούσαν τις Ευρωπαικές Υποτροφίες (Postdoctoral Fellowships - European Fellowships) από την Ευρώπη και οι υπόλοιπες 837 απ’ όλον τον κόσμο.

Η Επιτροπή θα χορηγήσει 206 εκατομμύρια ευρώ σε 1025 ερευνητές μέσω των Ευρωπαϊκών Μεταδιδακτορικών Υποτροφιών, επιτρέποντάς τους να πραγματοποιήσουν τα έργα τους στην ΕΕ ή σε χώρες που συνδέονται με τον Ορίζοντα Ευρώπη.

Οι γυναίκες υποψήφιες αντιπροσωπεύουν το 43% των βραβευθέντων.

Η κατανομή των προτάσεων ανά θεματική περιοχή φαίνεται παρακάτω:

• social sciences and humanities (24%)
• life sciences (22%)
• chemistry (14%)
• environment and geosciences (12%)

Μεταξύ των επιτυχόντων, 5 μεταδιδακτορικοί υπότροφοι επιλέχθηκαν στον τομέα της πυρηνικής έρευνας στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας μεταξύ του MSCA και του Προγράμματος Έρευνας και Κατάρτισης EURATOM 2021-2025. Το πρόγραμμα EURATOM θα στηρίξει έργα σε αυτόν τον τομέα έρευνας με χρηματοδοτική συνεισφορά 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Οι επιτυχόντες υποψήφιοι με οργανισμό υποδοχής που εδρεύει σε μια χώρα που βρίσκεται σε διαδικασία σύνδεσης με τον Ορίζοντα Ευρώπη δεν θα είναι επιλέξιμοι εάν η συμφωνία σύνδεσης δεν ισχύει μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης. Οι υπογραφές των συμφωνιών επιχορήγησης στην παρούσα πρόσκληση αναμένονται το αργότερο έως τις 14 Ιουνίου.
Οι υποψήφιοι με βαθμολογία αξιολόγησης ίση ή μεγαλύτερη από 85%, αλλά η πρόταση των οποίων δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί λόγω ανεπαρκούς προϋπολογισμού θα λάβουν Σφραγίδα Αριστείας MSCA για να τους υποστηρίξει στην εξασφάλιση εναλλακτικής χρηματοδότησης από εθνικές ή περιφερειακές αρχές.
Τα πιστοποιητικά θα απονεμηθούν έως τις αρχές Μαΐου 2022. Οι βραβευθέντες θα λάβουν ειδοποίηση στην Πύλη Ευκαιριών Χρηματοδότησης και Προσφορών. Μόλις είναι διαθέσιμο, το πιστοποιητικό Seal of Excellence μπορεί να ληφθεί από την ενότητα «Διαδικασία εγγράφων».


ERA fellowships
50 πρόσθετες υποτροφίες θα δοθούν σε εξαιρετικούς ερευνητές σε χώρες με χαμηλές επιδόσεις στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε συνδεδεμένες χώρες (Widening Countries) στο πλαίσιο των νέων υποτροφιών ERA, κυρίως στην Πορτογαλία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία και την Πολωνία.
Οι υποτροφίες ERA που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του τμήματος Διεύρυνσης Συμμετοχής και Διάδοσης Αριστείας του Προγράμματος Εργασίας Horizon Europe είναι ο διάδοχος των Υποτροφιών Διεύρυνσης, οι οποίες έχουν ενθαρρύνει με επιτυχία την αυξημένη συμμετοχή από αυτές τις χώρες.
Οι επιλεγμένοι υποψήφιοι λαμβάνουν τα αποτελέσματα της κλήσης ERA Fellowships μαζί με την επιστολή που τους ενημερώνει για τα αποτελέσματα των Μεταδιδακτορικών Υποτροφιών MSCA. Οι επιστολές παρέχουν λεπτομερείς οδηγίες για τα επόμενα βήματα για την προετοιμασία της συμφωνίας επιχορήγησης με τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας (REA).

Η επόμενη πρόσκληση για μεταδιδακτορικές υποτροφίες MSCA θα ανοίξει στις 12 Μαΐου 2022.