1996-2021: Γιορτάζοντας την 25η επέτειο του MSCA

06-12-2021

Το πρόγραμμα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) αντιπροσωπεύει το σημείο αναφοράς για την αριστεία στη διδακτορική και μεταδιδακτορική έρευνα και εκπαίδευση, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως.

Από το 1996 μέχρι σήμερα, οι δράσεις Marie Skłodowska-Curie έχουν χρηματοδοτήσει 145.000 ερευνητές, 1.100 διδακτορικά προγράμματα και 8.500 ερευνητικούς οργανισμούς στην Ευρώπη και σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Οι Δράσεις ονομάστηκαν προς τιμήν της μεγάλης επιστήμονα Marie Skłodowska-Curie (1867–1934).

Μέχρι σήμερα, είναι αξιοθαύμαστη για το επιστημονικό της έργο στον τομέα της ραδιενέργειας και τη θυμόμαστε όχι μόνο ως την πρώτη γυναίκα που κέρδισε δύο φορές το βραβείο Νόμπελ, αλλά τη μόνη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο σε δύο διαφορετικούς τομείς, χημεία και φυσική.

Η παράδοση του βραβείου Νόμπελ

Αυτή η εξαιρετική παράδοση του βραβείου Νόμπελ συνεχίζεται μέσω των Δράσεων, με συνολικά 12 νομπελίστες που έχουν χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα μέχρι στιγμής – οι πιο πρόσφατοι είναι οι Benjamin List και ο David MacMillan, οι οποίοι κέρδισαν το Νόμπελ Χημείας 2021.

Επιστήμονες που σχετίζονται με το πρόγραμμα MSCA έχουν κερδίσει βραβεία Νόμπελ σε πολλούς κλάδους, όπως η ιατρική, η οικονομία, η χημεία και η φυσική.

Με το MSCA ανοιχτό σε κορυφαία ερευνητικά ταλέντα σε ακαδημαϊκούς οργανισμούς και στην βιομηχανία, οι ιστορίες επιστημονικής επιτυχίας συνεχίζονται.

Η Marie Skłodowska-Curie ήταν γνωστή για την ευελιξία της καθώς και την αριστεία στην επιστήμη. Το πάθος της για την ανακάλυψη σήμαινε ότι δεν έπαψε ποτέ να καινοτομεί.

Οι επιχορηγήσεις στο όνομά της έχουν θέσει το πρότυπο για την προσέλκυση των πιο ταλαντούχων ερευνητών από όλο τον κόσμο και την προώθηση της κινητικότητάς τους μεταξύ χωρών και μεταξύ των κλάδων και τομέων.

Πνεύμα καινοτομίας

Με την κινητικότητα έρχεται η μεταφορά γνώσης και η αυξανόμενη αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της ευρωπαϊκής επιστήμης στον κόσμο. Οι διατομεακές πτυχές του MSCA δίνουν στους ερευνητές την ευκαιρία να αναπτύξουν το επιχειρηματικό τους πνεύμα, το οποίο είναι βασικό για τη διατήρηση μιας υγιούς οικονομίας και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι ερευνητές λένε ότι εκτιμούν τον τρόπο με τον οποίο το MSCA τους δίνει την ελευθερία να συνεχίσουν τα ερευνητικά τους πάθη και να κάνουν τις ανακαλύψεις τους.

Όπως είπε κάποτε η ίδια η μεγάλη επιστήμονας, «Τίποτα στη ζωή δεν πρέπει να φοβάσαι, χρειάζεται μόνο να το καταλάβεις. Τώρα είναι η ώρα να καταλάβουμε περισσότερα, για να φοβόμαστε λιγότερο». Στην 25η επέτειο του προγράμματος, το τολμηρό πνεύμα της ανακάλυψης που ενσάρκωσε η Marie Curie Sklowdowska ζει μέσα από τις δράσεις τουπρογράμματος MSCA στο πλαίσιο του Horizon Europe με διευρυμένο προϋπολογισμό 6,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και στόχο να χρηματοδοτήσει 65.000 εξαιρετικούς ερευνητές έως το 2027.

Οι Δράσεις MSCA σε αριθμούς

ΑριθμοίΕπιτυχίες
154Χρονολογία γέννησης της Marie Salomea Skłodowska Curie, στις 7 Νοεμβρίου 1867, Βαρσοβία, Πολωνία
2Βραβεία Νόμπελ, στη φυσική και τη χημεία, για πρώτη φορά απονεμήθηκε σε δύο κλάδους
25Ίδρυση του Marie Sklowdowska Curie Actions το 1996
11,770Συνολικός αριθμός ερευνητικών έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το 1996
145,000Συνολικός αριθμός ωφελούμενων Διδακτορικών  και Μεταδιδακτορικών ερευνητών
1,100Συνολικός αριθμός Διδακτορικών προγραμμάτων που χρηματοδοτήθηκαν
12Βραβευθέντες με Νόμπελ που εργάστηκαν στο MSCA ή μέσω του Προγράμματος MSCA ως υπότροφοι, επόπτες ή συντονιστές
5050Χρηματοδοτούμενες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων 2.300 ΜμΕ
38%Υπότροφοι MSCA από χώρες εκτός ΕΕ
€6.6 billionΟ προϋπολογισμός των δράσεων Marie Curie Skłodowska στο πλαίσιο του Horizon Europe, του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος έρευνας και καινοτομίας για την περίοδο 2021-2027