Mελέτη για την κινητικότητα των ερευνητών στο πλαίσιο των δράσεων Marie Sklodowska-Curie

18-07-2022

Δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022, η μελέτη για την κινητικότητα των ερευνητών στο πλαίσιο των δράσεων Marie Sklodowska-Curie. Η μελέτη παρέχει μια λεπτομερή ανάλυση των ροών κινητικότητας των ερευνητών στο πλαίσιο του MSCA και συστάσεις για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας.
Η ανάλυση των τάσεων κινητικότητας αποκαλύπτει ότι οι εισροές ερευνητών MSCA συγκεντρώνονται σε λίγες χώρες συνδεδεμένες με την ΕΕ στο πλαίσιο του Ορίζοντα Ευρώπη, με 12 περιοχές σε όλη την Ευρώπη να προσελκύουν το 30% όλων των υποτρόφων MSCA. Η μελέτη αξιολογεί τον αντίκτυπο του πιλοτικού προγράμματος Διεύρυνσης των Υποτροφιών (ERA Fellowships), το οποίο διευκόλυνε την πιο ισορροπημένη κυκλοφορία των ερευνητών και συνέβαλε στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος και στην προσέλκυση ερευνητών σε “widening” χώρες.
Η ανάλυση αναδεικνύει επίσης ότι οι δράσεις MSCA συμβάλλουν στην αποτελεσματική διατήρηση ευρωπαϊκών ταλέντων, στην προσέλκυση ξένων ερευνητών στην Ευρώπη και στην ενθάρρυνση τη επιστροφής ευρωπαίων ερευνητών στην Ευρώπη.
Τέλος, η μελέτη διερευνά τη δυνατότητα θέσπισης “υποτροφιών επιστροφής”. Δεδομένου ότι το πρόγραμμα MSCA επιτρέπει ήδη την κινητικότητα επιστροφής, ιδιαίτερα για έμπειρους ερευνητές και προς διευρυνόμενες χώρες, παρέχει ένα σύνολο συστάσεων πολιτικής για τη βελτίωση της ποιότητας και της ελκυστικότητας των λιγότερο προηγμένων συστημάτων Έρευνας και Καινοτομίας.