Μια γιορτή για την επιστήμη στην Ευρώπη το 2024 και το 2025

07-08-2024

Στο πλαίσιο των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie (MSCA), θα διεξαχθούν οι πρωτοβουλίες Ευρωπαϊκή Βραδιά Ερευνητών και Ερευνητές/τριες στα Σχολεία για το 2024 και το 2025, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να εμβαθύνει στον κόσμο της επιστήμης.

Ευρωπαϊκή Βραδιά Ερευνητών: 27 Σεπτεμβρίου 2024

Με 47 έργα σε 23 χώρες, η Ευρωπαϊκή Βραδιά Ερευνητών υπόσχεται μια νύχτα εξερεύνησης και ανακάλυψης μεγάλων πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων σε όλη την Ευρώπη. Θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις, πειράματα, παιχνίδια, αλλά και συζητήσεις γύρω από το πώς η επιστημονική έρευνα επηρεάζει την καθημερινή ζωή. Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά ερευνητές/ερευνήτριες που δραστηριοποιούνται σε διάφορα επιστημονικά πεδία.

Η εκδήλωση είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλους/όλες, προσελκύοντας πάνω από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο. Στόχος είναι να προωθήσει καινοτόμα ερευνητικά έργα, να αυξήσει το ενδιαφέρον των νέων για απασχόληση σε επιστημονικούς κλάδους και να καταδείξει τον κοινωνικό αντίκτυπο της έρευνας.

Ερευνητές/τριες στα Σχολεία: Συμμετοχή καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς

Η εκδήλωση Ερευνητές/τριες στα Σχολεία προσφέρει δραστηριότητες για μαθητές/μαθήτριες καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, φέρνοντας επιστήμονες στις σχολικές τάξεις και διοργανώνοντας εκπαιδευτικές εκδρομές. Από το 2022, αυτή η πρωτοβουλία παρέχει πρακτικές εμπειρίες μάθησης, όπως: επισκέψεις σε εργαστήρια, θερινά σχολεία, αλλά και δυνατότητες φιλοξενίας επιστημόνων στο σχολείο με σκοπό να μοιραστούν την εμπειρία τους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους μαθητές/μαθήτριες να εξερευνήσουν την επιστήμη και να αναπτύξουν χρήσιμες δεξιότητες γύρω από το STEAM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες και Μαθηματικά).

Είστε ερευνητής/ερευνήτρια ή υπότροφος MSCA;

Η Ευρωπαϊκή Βραδιά Ερευνητών και οι Ερευνητές/τριες στα Σχολεία παρέχουν πλατφόρμες για να μοιραστείτε τη δουλειά σας και να εμπνεύσετε την επόμενη γενιά. Μπορείτε να παρουσιάστε την έρευνά σας με καινοτόμους τρόπους και να συνδεθείτε με λάτρεις της επιστήμης όλων των ηλικιών.

Εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα: PICO, Science Odyssey και MEDNIGHT

Μπορείτε να δείτε τη λίστα με τις δραστηριότητες και κατόπιν να στείλτε email: EAC-MSCA-COMMUNICATION@ec.europa.eu