MSCA COFUND: Ενισχύοντας την Έρευνα και τους Ερευνητές στην Ευρώπη  

09-08-2024

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε πρόσφατα τη διαδικασία διαβούλευσης για τη δράση MSCA-COFUND.   Η αποστολή του προγράμματος ΜSCA-COFUND είναι να αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση της ΕΕ, να προωθήσει την αριστεία στην έρευνα, να διευκολύνει τις συνέργειες με πολιτικές προτεραιότητες, να διαδώσει τα υψηλότερα πρότυπα που προωθούνται από τις Δράσεις Marie Skłodowska-Curie (MSCA) και να υποστηρίξει τις ερευνητικές καριέρες σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ.  Στόχος της διαβούλευσης ήταν να συζητηθούν στρατηγικές, προκλήσεις, βέλτιστες πρακτικές και πιθανοί τρόποι βελτίωσης σε τομείς όπως: 

  • Εκπαίδευση ερευνητών 
  • Διαδικασίες αξιολόγησης, επιλογής και προσλήψεων 
  • Πηγές συγχρηματοδότησης 
  • Διοικητική υποστήριξη 
  • Διεπιστημονικότητα με έμφαση στη βιομηχανία 
  • Επικοινωνία και διάδοση ερευνητικών αποτελεσμάτων 
Η διαβούλευση περιλάμβανε μεταξύ άλλων και μια εκδήλωση «συλλογής πληροφοριών για χάραξη πολιτικής» που οργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας τον Ιούνιο του 2024, παρέχοντας μια πλατφόρμα για τους συμμετέχοντες να εκφράσουν τις απόψεις τους. 

Κύρια Συμπεράσματα 

  1. Ενίσχυση των Ερευνητών καθώς η δράση COFUND δεν είναι απλώς μια πηγή χρηματοδότησης αλλά ενδυναμώνει τους ερευνητές προάγοντας τις καριέρες τους.  
  1. Κατάργηση Εμποδίων στη διεθνή ερευνητική συνεργασία, επιτρέποντας σε ταλαντούχους ερευνητές να εργάζονται διασυνοριακά, διατομεακά και διεπιστημονικά. 
  1. Εμπνευσμένες Καινοτόμες Λύσεις  που μπορούν να αναπαραχθούν και να προσαρμοστούν σε όλη την Ευρώπη, αυξάνοντας την αποδοτικότητα και τον αντίκτυπο των ερευνητικών προγραμμάτων. 
  1. Ενσωμάτωση στη Βιομηχανία καθώς πολλοί υπότροφοι των δράσεων MSCA μεταβαίνουν σε ρόλους στη βιομηχανία, αξιοποιώντας τις ερευνητικές τους δεξιότητες σε εμπορικά περιβάλλοντα.  
  1. Ενίσχυση του Ερευνητικού Οικοσυστήματος που ενθαρρύνει την καινοτομία και τη διάδοση της γνώσης και διατηρεί μια ζωντανή ερευνητική κοινότητα στην Ευρώπη. 
  1. Βελτίωση της Ελκυστικότητας και της Βιωσιμότητας της καριέρας του Ερευνητή που αποτελεί βασική προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας.  
Η δράση ευθυγραμμίζεται με τις αρχές που περιγράφονται στον «Ευρωπαϊκό Χάρτη των Ερευνητών».