MSCA Doctoral Networks: έναρξη υποβολής προτάσεων

25-05-2023

Στις 30 Μαΐου ξεκινά η προθεσμία υποβολής προτάσεων για τη φετινή προκήρυξη της δράσης Διδακτορικών Δικτύων Marie Skłodowska-Curie (MSCA Doctoral Networks). Η συγκεκριμένη δράση έχει στόχο την υλοποίηση εξεχόντων διδακτορικών προγραμμάτων, μέσω κοινοπραξιών που συμπεριλαμβάνουν φορείς από διαφορετικούς τομείς, σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.

Τα δίκτυα φορέων που θα επιλεγούν για χρηματοδότηση θα εκθέσουν τους ερευνητές τόσο στον ακαδημαϊκό, όσο και στο μη ακαδημαϊκό τομέα, και θα τους προσφέρουν εκπαίδευση στην έρευνα, καθώς και σε μεταβιβάσιμες δεξιότητες και ικανότητες που σχετίζονται με την καινοτομία και τη μακροπρόθεσμη απασχολησιμότητα των ερευνητών. Επωφελούνται παράλληλα οι συμμετέχοντες φορείς, που λαμβάνουν χρηματοδότηση για την ανάπτυξη εξεχόντων διδακτορικών προγραμμάτων, τα οποία τους επιτρέπουν να προσελκύσουν ταλέντα, να τονώσουν την παγκόσμια προβολή τους και να ενθαρρύνουν τη συνεργασία με άλλους τομείς και χώρες.

Οι δράσεις MSCA, και ειδικότερα τα Διδακτορικά Δίκτυα, επικεντρώνονται στην αριστεία εστιάζοντας σε διάφορες πτυχές: η αριστεία δεν ισχύει μόνο για τους μεμονωμένους υποτρόφους που υποστηρίζονται, ή για τις συνεργασίες που καλλιεργούνται και τη μεταβίβαση της γνώσης. Η ποιότητα των εφαρμοζόμενων μεθοδολογιών έρευνας και καινοτομίας, η έρευνα που διεξάγεται καθώς και η εκπαίδευση, η εποπτεία και η επαγγελματική καθοδήγηση που παρέχονται στους ερευνητές είναι επίσης κρίσιμες πτυχές των διδακτορικών δικτύων MSCA και αποτελούν βασικά κριτήρια αξιολόγησης.

Οι δράσεις MSCA είναι ανοικτές σε όλους τους τομείς έρευνας και καινοτομίας, που επιλέγονται ελεύθερα από τους αιτούντες, και έχουν έντονη εστίαση στη διεπιστημονική, διεθνή και διατομεακή συνεργασία. Τα Διδακτορικά Δίκτυα υποστηρίζουν προγράμματα που αφορούν αυτήν την τριπλή διάσταση, που καλύπτουν όλα τα ερευνητικά πεδία και παρέχουν συγκεκριμένα κίνητρα για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκών και μη ακαδημαϊκών τομέων.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς για συμμετοχή στα Διδακτορικά Δίκτυα MSCA μπορούν στον παρακάτω σύνδεσμο να βρουν χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες για να ξεκινήσουν την προετοιμασία της πρότασής τους. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική ευρωπαϊκή εκδήλωση ενημέρωσης θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν εγγραφή στο σχετικό σύνδεσμο.