Οι δράσεις MSCA απονέμουν 78,5 εκατ. ευρώ για ερευνητικά έργα διεθνούς συνεργασίας  

01-07-2024

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της προκήρυξης για την υποβολή προτάσεων για τις δράσεις Marie Skłodowska-Curie (MSCA) του 2023 για ανταλλαγές προσωπικού στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζoντας Ευρώπη», του βασικού χρηματοδοτικού προγράμματος της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία.

Ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας (REA) έλαβε 233 αιτήσεις για την παρούσα προκήρυξη, εκ των οποίων οι 229 ήταν επιλέξιμες και αξιολογήθηκαν. Επελέγησαν 73 έργα με συνολικό προυπολογισμό 78,5 εκατ. ευρώ (ποσοστό επιτυχίας 31,9%). Τα συγκεκριμένα συνεργατικά έργα υλοποιούνται μέσω διεθνών συμπράξεων, οι οποίες καλύπτουν 715 φορείς συμπεριλαμβανομένων 229 μη ακαδημαϊκών οργανισμών και 110 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Τα επιλεγμένα έργα έχουν στόχο την ανταλλαγή και εκπαίδευση ερευνητών και φορέων καινοτομίας, καθώς και διοικητικού ή τεχνικού προσωπικού που συμμετέχει σε ερευνητικές δραστηριότητες, για τη δοκιμή νέων ιδεών και την ανάπτυξη νέων προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών. Η προκήρυξη αυτή θα βοηθήσει τους ερευνητές και το σχετικό προσωπικό σε διάφορα στάδια της σταδιοδρομίας τους, ώστε να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και ικανότητες.

Τα επιλεγμένα έργα αφορούν τους τομείς:

Μηχανική και ΤΠΕ: 32,9% (24 έργα)

Βιοεπιστήμες: 15,1% (11 έργα)

Κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες: 13,7% (10 έργα)

Περιβάλλον και γεωεπιστήμες: 13,7% (10 έργα)

Χημεία: 9,6% (7 έργα)

Οικονομικά: 5,5% (4 έργα)

Φυσική: 5,5% (4 έργα)

Μαθηματικά: 4,1% (3 έργα)

Τα συγκεκριμένα έργα συντονίζονται από οργανισμούς σε 23 χώρες, με την Ελλάδα να έχει το συντονισμό σε 4 από αυτά. Όσον αφορά τη συμμετοχή, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από τη χώρα μας ξεχώρισε καθώς συμμετέχει σε 5 έργα.

Η επόμενη προκήρυξη αφορά τα MSCA Staff Exchanges, και θα ανοίξει στις 19 Σεπτεμβρίου 2024. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο υποβολής της αίτησης, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες: MSCA awards €78.5 million for international research cooperation projects | Marie Skłodowska-Curie Actions (europa.eu)