To Πρόγραμμα ERC στηρίζει τους ερευνητές από την Ουκρανία

04-05-2022

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) απηύθυνε έκκληση στους δικαιούχους των επιχορηγήσεων του να παράσχουν προσωρινή απασχόληση σε πρόσφυγες ερευνητές και προσωπικό υποστήριξης, όπως τεχνικούς και διευθυντές εργαστηρίων, από την Ουκρανία. Το ERC έχει έρθει σε επαφή με και τους 5.600 σημερινούς δικαιούχους του και συλλέγει πληροφορίες για πιθανές ευκαιρίες εργασίας. Αυτά τα δεδομένα θα συγκεντρωθούν και θα δημοσιευτούν σταδιακά στον ιστότοπο του ERC και σε άλλες ιστοσελίδες. Η πρωτοβουλία ακολουθεί τη δήλωση του Επιστημονικού Συμβουλίου του ERC για υποστήριξη της Ουκρανίας και της ερευνητικής της κοινότητας.
Η κα Mariya Gabriel, Ευρωπαία Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, δήλωσε: «Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί απόδειξη της ισχυρής δέσμευσης της ΕΕ και του ανοίγματος των προγραμμάτων Ε&Κ στη συμμετοχή τρίτων χωρών. Η συμμετοχή των δικαιούχων επιχορηγήσεων του ERC σε μια τέτοια δράση προς τους Ουκρανούς ομοτίμους ενισχύει την προθυμία μας να υποστηρίξουμε τη συμμαχία ΕΕ-Ουκρανίας μέσω ερευνητικών συνεργασιών».
Η καθηγήτρια Maria Leptin, Πρόεδρος του ERC, δήλωσε: «Καλούμε τους επιχορηγούμενους του ERC και τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα που τους φιλοξενούν: ανοίξτε τα εργαστήριά σας και ανοίξτε τις ομάδες σας σε ερευνητές που έπρεπε να φύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μπορεί να σχεδιάζετε να προσλάβετε μέλη της ομάδας για το έργο σας που χρηματοδοτείται από το ERC και θα σας ζητούσα να εξετάσετε τους πρόσφυγες ερευνητές και άλλα μέλη του προσωπικού από την Ουκρανία των οποίων η τεχνογνωσία ταιριάζει με τις ανάγκες σας. Αυτός είναι μόνο ένας τρόπος για να δώσουμε ένα χέρι βοήθειας – είναι ζωτικής σημασίας η επιστημονική κοινότητα να είναι ενωμένη».
Εκτός από αυτή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία για επιστήμονες, μελετητές και ερευνητικό προσωπικό από την Ουκρανία, το Επιστημονικό Συμβούλιο είχε ήδη ετοιμάσει μια πρόταση νωρίτερα φέτος για να συμπεριλάβει μια ειδική διάταξη στο Πρόγραμμα Εργασίας του ERC 2023 για τους ερευνητές που ζητούν άσυλο ευρύτερα. Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι αιτήσεις επιχορήγησης από πρόσφυγες ερευνητές επίσης από άλλες χώρες και εμπόλεμες ζώνες. Δείτε επίσης το Science4Refugees.