Η σημασία και ο αντίκτυπος των Σχεδίων Ισότητας Φύλων στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας

14-01-2025

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε νέα μελέτη με τίτλο "Ο αντίκτυπος των Σχεδίων Ισότητας Φύλων στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας (GEPs - gender equality plans)", η οποία αναδεικνύει τη σημασία της προώθησης της ισότητας των φύλων στην Έρευνα και την Καινοτομία (Ε&Κ).

Συγκεκριμένα, η μελέτη παραθέτει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις προκλήσεις και τους παράγοντες που επιτρέπουν την επιτυχή εφαρμογή των GEPs, στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και ερευνητικούς οργανισμούς. Επιπλέον, τονίζει τη σημασία της εφαρμογής ενός πλαισίου παρακολούθησης της προόδου σε θέματα ισότητας των φύλων στην Ε&Κ. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι ενδιαφερόμενοι φορείς και οι ερευνητές μπορούν να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση για τον ρόλο των GEP στην προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και να κάνουν χρήση των συστάσεων της μελέτης για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην Ε&Κ σε θεσμικό, εθνικό και ενωσιακό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζονται επτά βασικές πολιτικές κατευθύνσεις (policy briefs) που στοχεύουν στη βελτίωση της οργανωτικής κουλτούρας, την ενίσχυση της υποστήριξης από την ηγεσία και τη συστηματική παρακολούθηση της εφαρμογής αυτών των σχεδίων. Η μελέτη τονίζει, επιπλέον, τη σημασία της αντιμετώπισης της έμφυλης βίας στον τομέα της έρευνας, ενώ αναγνωρίζει τη διατομεακή συνεργασία ως καθοριστικό παράγοντα για τη δημιουργία συμπεριληπτικών πολιτικών. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα GEPs δεν αποτελούν απλώς εργαλείο συμμόρφωσης, αλλά και στρατηγική που οδηγεί σε πιο δημιουργικές και αποδοτικές ερευνητικές ομάδες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω αυτής της πρωτοβουλίας επενδύει στην ενίσχυση της ισότητας και της βιωσιμότητας, προωθώντας τη συμμετοχή όλων στη λήψη αποφάσεων και την παραγωγή γνώσης.

Συμπερασματικά, το κριτήριο επιλεξιμότητας GEP που ισχύει πλέον για τον Ορίζοντα Ευρώπη και αφορά τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, δημόσιους φορείς και ερευνητικά ιδρύματα, είναι ένας σημαντικός μοχλός αλλαγής τον τομέα αυτό, εμπνέοντας τους θεσμούς να ενισχύσουν τις υφιστάμενες πολιτικές. Επιπλέον, η υποστήριξη, οι πολιτικές και οι διαθέσιμοι πόροι σε επίπεδο ΕΕ έχουν διευκολύνει την υιοθέτηση και εφαρμογή αποτελεσματικών GEPs από περισσότερους οργανισμούς. Ωστόσο, κρίνεται οτι μόνο ένας συνδυασμός δυνάμεων σε διαφορετικά επίπεδα θα μπορέσει να οδηγήσει σε μια επιτυχή δομική αλλαγή και έναν πραγματικά συμπεριληπτικό Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας.