5ο Διαδικτυακό σεμινάριο για την προώθηση της Διεθνούς και Εικονικής Πρόσβασης των Ερευνητικών Υποδομών

12-12-2024

Το 5ο διαδικτυακό σεμινάριο με σκοπό την προώθηση της Διεθνούς και Εικονικής Πρόσβασης (Transnational Access / Virtual Access – TA/VA) των Ερευνητικών Υποδομών, πραγματοποιήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2024. Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το Δίκτυο Εθνικών Σημείων Επαφής (ΕΣΕ) των Ερευνητικών Υποδομών RICH Europe, σε συνεργασία με τα Δίκτυα ΕΣΕ HNN3.0 (Cluster 1), GREENET (Cluster 5) και CARE4BIO (Cluster 6) του Ορίζοντα Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου επισημάνθηκαν οι ευκαιρίες οικονομικής υποστήριξης και πρόσβασης, οι οποίες είναι διαθέσιμες μέσω των Ερευνητικών Υποδομών προς ενδιαφερόμενους της ερευνητικής κοινότητας.

Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική υποδομή του έργου AI4Life, παρουσίασε δυνατότητες και εργαλεία έρευνας, στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση οι ερευνητές επιστημών ζωής. Τα εργαλεία αυτά μειώνουν σημαντικά το κενό μεταξύ δύο ταχύτατα αναπτυσσόμενων πεδίων: της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence) και της βιολογικής απεικόνισης (bio-image).

Στην συνέχεια παρουσιάστηκε το RADNEXT (Δίκτυο Ακτινοβολίας για τη Διερεύνηση των Επιπτώσεων στη Βιομηχανία και την Έρευνα), ένα έργο το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της προκήρυξης H2020-INFRAIA και συντονίζεται από το CERN. Μέσω του RADNEXT είναι δυνατή η υποστήριξη της έρευνας, η οποία εστιάζει στην μελέτη των επιπτώσεων της ακτινοβολίας σε ηλεκτρονικά συστήματα που χρησιμοποιούνται σε διαστημικές εφαρμογές, στην αεροπορία, αυτοκινητοβιομηχανία, Internet of Things, ιατρικά περιβάλλοντα, και άλλους κλάδους.

Το έργο ReMade@ARI (Recyclable Materials Development at Analytical Research Infrastructures) το οποίο εστιάζει στην ανάπτυξη υλικών και αντιμετώπιση προκλήσεων στον τομέα της κυκλικής οικονομίας προσφέροντας πρόσβαση σε 50+ ερευνητικές υποδομές μέσω της χρήσης ποικίλων τεχνικών (π.χ. πηγές νετρονίων, ιονικές ακτίνες, λέιζερ φωτός κ.ά).

Τέλος παρουσιάστηκε το ExciteNetwork (Electron and X-ray microscopy community for structural and Chemical Imaging Techniques for Earth Materials), μέσω του οποίου είναι δυνατή η πρόσβαση σε κορυφαίες εγκαταστάσεις απεικόνισης, με σκοπό την έρευνα αιχμής πάνω στα υλικά της Γης και του Περιβάλλοντος.

Το RICH Europe υποστηρίζει τη διεθνή και εικονική πρόσβαση στις ερευνητικές υποδομές (RIs), αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που προσφέρονται για την ενίσχυση της έρευνας από τις υποδομές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Οι ερευνητικές υποδομές που έχουν την δυνατότητα παροχής τέτοιων υπηρεσιών καλούνται να επικοινωνήσουν με το RICH Europe για να παρουσιάσουν αντίστοιχες παροχές σε επόμενα webinars.