Απολογισμός του 2ου Deep Tech Entrepreneurship Conference, Στοκχόλμη, 1-2 Ιουνίου 2023

16-06-2023

Μεταξύ 1 και 2 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας το 2ο συνέδριο «Deep Tech Entrepreneurship Conference», υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Σουηδίας στο Συμβούλιο της ΕΕ. Το συγκεκριμένο συνέδριο αποτελεί μια άτυπη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC), με στόχο την προώθηση και ενίσχυση της «βαθιάς τεχνολογίας» (deep tech) και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας που βασίζεται σε αυτήν.

Το συγκεκριμένο συνέδριο διοργανώθηκε με στόχο να αποτελέσει ένα φόρουμ για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ενίσχυση συνεργατικών δράσεων, στο πλαίσιο της Νέας Ευρωπαϊκής Ατζέντας Καινοτομίας (NEIA) και του Σχεδίου Δράσης για τη Διανοητική Ιδιοκτησία (APIP). Οι προκλήσεις που αποτέλεσαν το επίκεντρο των συνεδριών είναι οι εξής:

  • Η σημασία των επιχειρήσεων έντασης έρευνας για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό,
  • Η στρατηγική αξιοποίηση και διαχείριση της διανοητικής ιδιοκτησίας,
  • Η στρατηγική για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη,
  • Η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ μικρών επιχειρήσεων έντασης έρευνας, μεγάλων επιχειρήσεων και ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στους διακεκριμένους ομιλητές συμπεριλαμβάνονταν οι:

  • Ebba Busch, Minister for Energy, Business and Industry and Deputy Prime Minister of Sweden
  • Margrethe Vestager, Executive Vice President of the European Commission for A Europe Fit for the Digital Age, and Commissioner for Competition
  • Daren Tang, Director General, World Intellectual Property Organization (WIPO)

Αξίζει να αναφερθεί ότι η κα Vestager στην ομιλία της αναγνώρισε ότι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της βαθιάς τεχνολογίας χρειάζονται υποστήριξη για την κινητοποίηση αναξιοποίητων πόρων, ενώ τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη βελτίωσης του ρυθμιστικού πλαισίου για την καινοτομία και ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθούν και να διασυνδεθούν πιο αποτελεσματικά οι φορείς καινοτομίας, προκειμένου να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλέντα στην Ευρώπη.

Βιντεοσκοπημένο υλικό από το συνέδριο είναι διαθέσιμο εδώ και εδώ. Η πλήρης λίστα με τους ομιλητές είναι διαθέσιμη εδώ.