EIC Fund: Νέες επενδυτικές κατευθυντήριες γραμμές με νέους oρισμούς και επενδυτικά σενάρια

03-06-2024

Η νέα δέσμη κατευθυντήριων γραμμών του EIC Fund σχετικά με τις επενδύσεις, παρέχει πληροφορίες σε αιτούντες και επιλεγμένες εταιρείες, καθώς και σε πιθανούς συνεπενδυτές, εξηγώντας λεπτομερώς την επενδυτική διαδικασία. Περιλαμβάνει τη στρατηγική και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το Ταμείο EIC (EIC Fund) θα λάβει αποφάσεις για επενδύσεις και εκποίηση.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση, οι οδηγίες παρέχουν, μεταξύ άλλων:

-επικαιροποιημένο ορισμό του qualified επενδυτή

-ενημερωμένη περιγραφή των πιθανών επενδυτικών σεναρίων

-νέες ρήτρες που καλύπτουν τις επακόλουθες επενδύσεις και τις εξόδους του EIC Fund.

Οι επενδυτικές κατευθυντήριες γραμμές διασφαλίζουν ότι οι επενδύσεις του υρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC) πληρούν τους στόχους για την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και ΜΜΕ υψηλού δυναμικού, ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξή τους και να βρεθούν επιπλέον επενδυτές.

Γενικές πληροφορίες

Η μικτή χρηματοδότηση του EIC Accelerator προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό επιχορηγήσεων έως 2,5 εκατ. ευρώ και επενδύσεων σε ίδια κεφάλαια ή οιονεί ίδια κεφάλαια μεταξύ 0,5 εκατ. ευρώ και 15 εκατ. ευρώ (ή περισσότερα σε ορισμένες περιπτώσεις) μέσω του Ταμείου EIC.

Το EIC Fund είναι ο επενδυτικός βραχίονας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας. Από τη δημιουργία του, τον Ιούνιο του 2020, έχει εγκρίνει περίπου 350 επενδύσεις σε εταιρείες deep tech σε όλη την Ευρώπη. Το συνολικό εγκεκριμένο ποσό επένδυσης για αυτές τις εταιρείες είναι 2 δις ευρώ.

Το 2023, το EIC Fund υποστήριξε πάνω από 100 επενδυτικούς γύρους, εξασφαλίζοντας συνεπενδύσεις από 280 άλλους επενδυτές αξίας 1,2 δις ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, αξιοποιεί πάνω από 3,5 ευρώ πρόσθετης επένδυσης για κάθε ευρώ άμεσης επένδυσης μέσω του Ταμείου EIC.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.