EIC Board: συστάσεις για αύξηση της συμμετοχής από χώρες Widening

01-08-2023

Δόθηκε στη δημοσιότητα επίσημη δήλωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC Board), στην οποία δίνεται έμφαση στην ανάγκη για τόνωση της συμμετοχής καινοτόμων φορέων από χώρες Widening σε όλα τα εργαλεία του EIC.

Η συγκεκριμένη δήλωση του EIC Board θέτει ως γενικό στόχο την αύξηση της συμμετοχής των φορέων που προέρχονται από χώρες Widening, σε ποσοστό τουλάχιστον της τάξης του 15% σε όλα τα εργαλεία του EIC, διπλάσιο από το σημερινό επίπεδο. Το EIC Board υποστηρίζει πλήρως την αρχή της αριστείας κατά την επιλογή των προτάσεων προς χρηματοδότηση, ωστόσο πιστεύει ότι υπάρχουν αναξιοποίητες δυνατότητες στις χώρες Widening. Έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της συμμετοχής φορέων υψηλού δυναμικού καινοτομίας από χώρες Widening, όπως το εργαλείο «Hop On» για τη χρηματοδότηση πρόσθετων εταίρων από χώρες Widening για συμμετοχή σε ενεργά έργα EIC Pathfinder.

Μέσω αυτής, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων, το επίπεδο συμμετοχής ανέβηκε σταθερά το τελευταίο έτος. Για παράδειγμα, στο EIC Accelerator, η αναλογία φορέων προερχόμενων από χώρες Widening ανήλθε για το 2022 σε 21% στο Step 1 και 14% στο Step 2, ενώ για το 2021 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 16% και 11%. Διαφαίνεται ωστόσο ότι υπάρχει ακόμα αναξιοποίητο δυναμικό, καθώς επτά χώρες Widening δεν διαθέτουν ακόμα εκπροσώπηση στο EIC Accelerator. Με στόχο την περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής, το EIC Board συνιστά μια σειρά από επείγουσες δράσεις, όπως τη βελτίωση της πληροφόρησης για το EIC και την προσφορά εξειδικευμένων εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, για την αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών μεροληψίας. Συνιστάται επίσης η επιβολή ρήτρας προέλευσης τουλάχιστον του 30% των αξιολογητών και των μελών κριτικής επιτροπής από χώρες Widening.

Η πλήρης ανακοίνωση είναι διαθέσιμη εδώ.