EIC Transition: απολογισμός υποβολών Σεπτεμβρίου 2023

23-10-2023

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (European Innovation Council, EIC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλαβε συνολικά 257 προτάσεις ενόψει της δεύτερης καταληκτικής ημερομηνίας (cut-off) του EIC Transition για το 2023. Το EIC Transition επικεντρώνεται σε ερευνητικά αποτελέσματα που παράγονται από έργα χρηματοδοτημένα στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών εργαλείων EIC Pathfinder, FET (Future and Emerging Technologies) ή European Research Council (ERC) Proof of Concept, ώστε οι κοινοπραξίες αυτές να ωριμάσουν περαιτέρω τις τεχνολογίες που αναπτύσσουν και να δημιουργήσουν επιχειρηματικές ιδέες για συγκεκριμένες εφαρμογές. Διατίθενται επιχορηγήσεις έως και 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την επικύρωση και την επίδειξη τεχνολογιών σε σχετικά περιβάλλοντα και την περαιτέρω ανάπτυξη με απώτερο στόχο την είσοδο στην αγορά. Αναλυτικά τα στατιστικά υποβολών διαμορφώνονται ως εξής:

EIC Transition Open

Στη συγκεκριμένη προκήρυξη υποβλήθηκαν 162 προτάσεις από 26 χώρες, με τη συνολική αιτούμενη χρηματοδότηση να αγγίζει τα 393,5 εκατομμύρια ευρώ. Το EIC Transition Open χρηματοδοτεί νέες τεχνολογίες από οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο που έχουν ήδη φτάσει στην πειραματική απόδειξη της αρχής στο εργαστήριο (proof of concept). Αυτές οι τεχνολογίες θα πρέπει να στοχεύουν στην επίτευξη περαιτέρω ωρίμανσης και επικύρωσης στο εργαστήριο και σε σχετικά περιβάλλοντα εφαρμογών.

EIC transition Challenges

Στη συγκεκριμένη προκήρυξη υποβλήθηκαν 95 προτάσεις από 23 χώρες, με τη συνολική αιτούμενη χρηματοδότηση να αγγίζει τα 229,2 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα:

  • 67 προτάσεις κάτω από την προκήρυξη “Full scale Micro-Nano-Bio devices for medical and medical research applications”
  • 16 προτάσεις κάτω από την προκήρυξη “Environmental intelligence”
  • 12 προτάσεις κάτω από την προκήρυξη “Chip-scale optical frequency combs”

Σε αυτή τη φάση οι προτάσεις περνάνε από διαδικασία αξιολόγησης και αναμένεται ότι τα χρηματοδοτημένα έργα θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2024. Οι επόμενες καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής (cut-off) του EIC Transition θα ανακοινωθούν μαζί με τη δημοσίευση του Προγράμματος Εργασίας του EIC για το 2024.