Ενημερωτική εκδήλωση του Δικτύου ΠΡΑΞΗ για επιχορηγήσεις ERC και MSCΑ

12-07-2022

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022, η διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Δικτύου ΠΡΑΞΗ για τις επιχορηγήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) και τις μεταδιδακτορικές υποτροφίες των Δράσεων MSCA στον Ορίζοντα Ευρώπη.

Στόχος της ημερίδας ήταν η αναλυτική, έγκυρη και στοχευμένη ενημέρωση της ερευνητικής κοινότητας για την προετοιμασία και την υποβολή επιτυχημένων προτάσεων στις επιχορηγήσεις του ERC και τις μεταδιδακτορικές υποτροφίες των Δράσεων MSCΑ.

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις των εκπροσώπων του προγράμματος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) και Marie Sklodowska Curie Actions (MSCA) καθώς και τις τοποθετήσεις των ερευνητών έργων με χρηματοδότηση από αυτά τα προγράμματα, ενώ είχαν την ευκαιρία να θέσουν και τις δικές τους ερωτήσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης προς τους ομιλητές της εκδήλωσης.

Αρχικά η Ινώ Αγραφιώτη, ERC Scientific Officer, ERC Executive Agency, παρουσίασε τις επιχορηγήσεις που προσφέρει το ERC, ενώ έδωσε χρήσιμες συμβουλές για την προετοιμασία προτάσεων.

Στη συνέχεια ο Θεόδωρος Στάικος, Postdoctoral Fellowships Call Coordinator, European Research Executive Agency (REA), παρουσίασε τις μεταδιδακτορικές υποτροφίες από τις Δράσεις Marie Sklodowska Curie. Έδωσε επίσης στατιστικά στοιχεία από τη συμμετοχή στις προκηρύξεις του ERC στον Ορίζοντα Ευρώοη ανά επιστημονικό πεδίο με ειδική αναφορά στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ακολούθησε διαδικτυακή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή των Εθνικών Εκπροσώπων του προγράμματος ERC και MSCA, της Άλκηστις Μπονάνου, από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, του  Βησσαρίωνος Παπαδόπουλου, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και της Σίσσυς Κολυβά από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ οι οποίοι συζήτησαν με τους ερευνητές για την εμπειρία τους στα προγράμματα.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση της κας Κατερίνα Παπαδούλη, Επικεφαλής της Μονάδας Εθνικών Σημείων Επαφής στο Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ, και του Άγγελου Ντάντου, NCP MSCA cluster 4, οι οποίοι παρουσίασαν τον ρόλο και τις υπηρεσίες του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση αναμεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι του Δικτύου ΠΡΑΞΗ στο YouTube

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης: