Επιτυχία για την Ελλάδα: 2 ελληνικές start-ups στις 68 καλύτερες του EIC Accelerator

29-07-2024

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (EIC) ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση 68 νεοφυών επιχειρήσεων μετά από το στάδιο των συνεντεύξεων της α' φάσης του EIC Accelerator για το 2024. Η επιλογή των εταιρειών έγινε μετά από έναν άκρως ανταγωνιστικό διαγωνισμό, όπου από τις 969 εταιρείες που υπέβαλαν πλήρεις προτάσεις, 347 πέρασαν σε συνεντεύξεις με έμπειρους επενδυτές και επιχειρηματίες. Από αυτές, επιλέχθηκαν οι 68 κορυφαίες για χρηματοδότηση, ανάμεσά τους και οι ελληνικές εταιρείες Solmeyea και Argo Semi.

Οι επιλεγμένες εταιρείες θα λάβουν συνολικά περίπου €411 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα €165 εκατομμύρια αφορούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα €245 εκατομμύρια επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου μέσω του EIC Fund. Το 96% των εταιρειών θα λάβουν μεικτή χρηματοδότηση, συνδυάζοντας επιχορηγήσεις και επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου, προσελκύοντας επιπλέον επενδύσεις που υπερβαίνουν κατά τρεις φορές τη χρηματοδότηση του EIC.

Οι επιλεγμένες επιχειρήσεις προέρχονται από 17 διαφορετικές χώρες, με 5 προτάσεις να προέρχονται από χώρες διεύρυνσης. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 21% των εταιρειών ηγούνται από γυναίκες.

Ποιες είναι οι ελληνικές εταιρείες

Η Solmeyea είναι μια ελληνική εταιρεία που συνδυάζει τη βιοτεχνολογία με τη βιωσιμότητα. Ιδρύθηκε το 2019 με αποστολή να "εμπνεύσει την κυκλικότητα του CO2" μέσω σημαντικών συνεργασιών με εταιρείες που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες CO2, μετατρέποντας τα αέρια απόβλητα CO2 τους σε πολύτιμες πρώτες ύλες. Οι ευκαιρίες που δημιουργούνται από την ιδιόκτητη τεχνολογία της Solmeyea είναι πάρα πολλές, από εναλλακτικές πρωτεΐνες μέχρι βιώσιμα καύσιμα για την αεροπορία και τη ναυτιλία. Η Solmeyea δεσμεύεται να έχει θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη, επιδιώκοντας έναν βιώσιμο μέλλον μέσω καινοτομίας και στρατηγικών συνεργασιών.

Η Argo Semi είναι μια εταιρεία που αναπτύσσει ολοκληρωμένα κυκλώματα για ραδιοσυχνότητες (RF) για υποδομές 5G κάτω των 6GHz, όπως μονάδες ραδιοφώνου μακροκυψέλης και σταθμούς βάσης μικροκυψελών. Το έργο Argo Active Antenna που κέρδισε τη χρηματοδότηση εστιάζει στην ανάπτυξη, ολοκλήρωση και βελτιστοποίηση της τεχνολογίας Argo Semi Active Antenna Catalyst. Αυτή η καινοτόμος τεχνολογία είναι έτοιμη να βελτιώσει την απόδοση και την αποδοτικότητα στις επόμενες γενιές ασύρματης επικοινωνίας.

Παραδείγματα καινοτόμων επιχειρήσεων που θα λάβουν χρηματοδότηση

• Latitude: Γαλλική εταιρεία εκτόξευσης με στόχο να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην πρόσβαση στο διάστημα, αναπτύσσοντας και λειτουργώντας μικροεκτοξευτές.
• Vaxdyn: Ισπανική βιοτεχνολογική start-up που πρωτοπορεί με μια νέα πλατφόρμα εμβολίων για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιμικροβιακά, μια κρίσιμη παγκόσμια απειλή για την υγεία.
• Mifundo: Εσθονική εταιρεία που αναπτύσσει την πρώτη διασυνοριακή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης και δεδομένων, επιτρέποντας τη μεταφορά πιστωτικών ιστορικών μεταξύ χωρών μέσω ενός API.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εταιρείες θα λάβουν την επιχορήγηση εντός των επόμενων τριών μηνών, ενώ οι επενδυτικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τις επείγουσες ανάγκες των εταιρειών.

Πρόσθετες Ευκαιρίες και Υποστήριξη

Επιπλέον, 273 αιτήσεις που αξιολογήθηκαν θετικά από την επιτροπή του EIC αλλά δεν έλαβαν χρηματοδότηση λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού, θα λάβουν το Seal of Excellence. Το Seal of Excellence θα βοηθήσει αυτές τις εταιρείες να βρουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των Ταμείων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των Ευρωπαϊκών Ταμείων Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η φάση του Μαρτίου σημείωσε αύξηση συμμετοχών από το πρόγραμμα "Plug In", επιτρέποντας στους φορείς χρηματοδότησης που διαχειρίζονται πιστοποιημένα εθνικά/περιφερειακά προγράμματα να υποβάλλουν έργα απευθείας στο στάδιο της πλήρους αίτησης του EIC Accelerator.

Πληροφορίες για το EIC Accelerator

Το EIC Accelerator προσφέρει επιχορηγήσεις έως και €2.5 εκατομμύρια σε start-ups και ΜμΕ, σε συνδυασμό με επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου από €0.5 έως €15 εκατομμύρια ή και περισσότερα μέσω του EIC Fund. Επιπλέον της οικονομικής υποστήριξης, όλα τα έργα επωφελούνται από ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών επιτάχυνσης επιχειρήσεων, παρέχοντας πρόσβαση σε κορυφαία τεχνογνωσία, εταιρείες, επενδυτές και παράγοντες του οικοσυστήματος.

Οι εταιρείες μπορούν να υποβάλλουν τις ιδέες τους στο EIC Accelerator οποιαδήποτε στιγμή, με αξιολόγηση εντός 6-8 εβδομάδων. Μέχρι σήμερα, πάνω από δώδεκα χιλιάδες start-ups έχουν υποβάλει ιδέες από την έναρξη του EIC το 2021. Η επόμενη προθεσμία υποβολής πλήρων προτάσεων είναι προγραμματισμένη για τις 3 Οκτωβρίου 2024, σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας του EIC για το 2024.