EU AI Act: πρωτοπορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης

11-12-2023

Με τη "νομοθετική ρύθμιση για την τεχνητή νοημοσύνη" (EU AI Act), η Επιτροπή προωθεί το πρώτο ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο στον κόσμο για την εξασφάλιση της συμβατότητας των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) με την ισχύουσα νομοθεσία για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις αξίες της Ένωσης.

Ως η πρώτη νομοθετική πρόταση του είδους της, η πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη φιλοδοξεί να θέσει ένα παγκόσμιο πρότυπο για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης σε ποικίλες εφαρμογές, προωθώντας την ευρωπαϊκή προσέγγιση της τεχνολογικής ρύθμισης στην παγκόσμια σκηνή. Θέτοντας τα πρότυπα αυτά, η Επιτροπή επιδιώκει να ανοίξει το δρόμο για μια παγκόσμια προσέγγιση των εφαρμογών ΤΝ με κριτήρια ηθικής, ασφάλειας και αξιοπιστίας.

Στο νομοσχέδιο EU AI Act ακολουθείται μια προσέγγιση βάσει κινδύνου και θεσπίζεται ένα ενιαίο, οριζόντιο νομικό πλαίσιο για την ΤΝ, το οποίο αποσκοπεί να εξασφαλίσει ασφάλεια δικαίου. Προωθούνται οι επενδύσεις και η καινοτομία στην ΤΝ, ενισχύεται η διακυβέρνηση και η αποτελεσματική επιβολή της ισχύουσας νομοθεσίας για τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ασφάλεια και διευκολύνεται η ανάπτυξη ενιαίας αγοράς για τις εφαρμογές ΤΝ. Η πρόταση συνδέεται με άλλες πρωτοβουλίες, όπως το συντονισμένο σχέδιο για την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο αποσκοπεί στην επιτάχυνση των επενδύσεων στην ΤΝ στην Ευρώπη.

Η οριστική ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2024.