European Innovation Council: Δημοσίευση Προγράμματος Εργασίας για το 2024

13-12-2023

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (European Innovation Council, EIC) για το 2024. Μέσω αυτού αναμένεται να διατεθούν επιχορηγήσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις και ερευνητικούς φορείς συνολικού ύψους άνω των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ εντός του 2024. Η επίσημη ανακοίνωση είναι διαθέσιμη εδώ.

Οι επιχορηγήσεις αυτές αναμένεται να διατεθούν ως επί το πλείστο για την ανάπτυξη τεχνολογιών στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Ευρώπη, σε τομείς όπως η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI), οι διαστημικές τεχνολογίες, οι κρίσιμες πρώτες ύλες, οι ημιαγωγοί και οι κβαντικές τεχνολογίες. Αυτό συμβαδίζει με την απόφαση της Επιτροπής που ολοκληρώνει την αναδιάρθρωση του Ταμείου EIC, το οποίο θα λάβει εισφορά κεφαλαίου ύψους 585 εκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις σε επιλεγμένες εταιρείες του EIC, επιτυγχάνοντας μόχλευση άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε νέες επενδύσεις.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι από τις 3 Ιανουαρίου 2024, σταματάει η υποβολή προτάσεων για το Step 1 μέσω της υφιστάμενης πλατφόρμας του EIC. Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν στο εξής να υποβάλλουν προτάσεις μέσω του Funding and Tenders portal. Η νέα διαδικασία υποβολής θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024, ενώ η παλιά πλατφόρμα θα παραμείνει σε λειτουργία για εύλογο διάστημα, ώστε οι αιτούντες να έχουν πρόσβαση στο λογαριασμό και τα αρχεία τους.

Το νέο πρόγραμμα εργασίας εισάγει μια σειρά από απλοποιήσεις και νεωτερισμούς, με βασικό παράδειγμα την εισαγωγή του μοντέλου χρηματοδότησης κατ' αποκοπή (lump sum funding) σε αρκετές προκηρύξεις του 2024. Μία ακόμα σημαντική αλλαγή είναι η διεύρυνση της επιλεξιμότητας για το ΕIC Transition. Πλέον μπορούν να χρηματοδοτηθούν προτάσεις που περιλαμβάνουν ερευνητικά αποτελέσματα που προέκυψαν και από έργα που προέρχονται από τον Πυλώνα 2 του Ορίζοντα Ευρώπη ή τις αντίστοιχες Κοινωνικές Προκλήσεις του Ορίζοντα 2020. Φυσικά συνεχίζουν να είναι επιλέξιμα για υποβολή στο ΕIC Transition ερευνητικά αποτελέσματα που προέρχονται από έργα EIC Pathfinder, ERC Proof of Concept, FET-Open, FET-Proactive, FET Flagships και European Defence Fund (EDF).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μελετήσουν το πλήρες πρόγραμμα εργασίας εδώ και να αποκτήσουν πρόσβαση στο σχετικό υποστηρικτικό υλικό εδώ. Η ευρωπαϊκή ενημερωτική ημερίδα για το EIC θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 15 Ιανουαρίου, ενώ στις 16 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση αφιερωμένη στις προκηρύξεις EIC Accelerator Challenges για το 2024.