Ευρωπαϊκά Βραβεία Προμηθειών Καινοτομίας (EUIPA) 2022: αποτελέσματα προημιτελικής φάσης

14-09-2022

Με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, στο πλαίσιο του Ορίζοντα Ευρώπη, τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προμηθειών Καινοτομίας (EUIPA) παρέχουν αναγνώριση σε επιτυχημένες περιπτώσεις δημοσίων και ιδιωτικών προμηθευτών σχετικά με τη χρήση καινοτόμων πρακτικών προμηθειών σε όλη την Ευρώπη.
Τα EUIPA είναι ένα από τα τέσσερα βραβεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας για την αναγνώριση της συμβολής των πρωτοπόρων της καινοτομίας στην Ευρώπη, μαζί με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτόμων Γυναικών, τα Βραβεία Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας και τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας. Ο συγκεκριμένος θεσμός τονίζει επίσης τη σημασία της στενής συνεργασίας αγοραστή-προμηθευτή για την εισαγωγή των καινοτόμων λύσεων στην αγορά.
Οι προμηθευτές του 2022 που περνάνε στην επόμενη φάση επιλέχθηκαν και για τις τρεις κατηγορίες (Στρατηγική προμηθειών καινοτομίας, Αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων και Πρωτοπορία στις προμήθειες) από μια κριτική επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και είναι οι παρακάτω (με αλφαβητική σειρά), για την κάθε κατηγορία:

Στρατηγική προμηθειών καινοτομίας
AIRBUS (Γαλλία)
Ente Público Augas de Galicia (Ισπανία)
Fundacio Pac Tauli (Ισπανία)
Nido, Εργαστήριο Καινοτομίας της βελγικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης (Βέλγιο)
RITMOCORE (Ηνωμένο Βασίλειο και Ισπανία)
YQ Purchasing bv (Βέλγιο)

Αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων
Gobierno de Navarra (Ισπανία)
Iniciativa Social Integral Per Al Benestar (Ισπανία)

Πρωτοπορία στις προμήθειες
Agencia de Qualitat / Avaluacion Sanitaries de Catalunya (Ισπανία)
DMHI (Τουρκία)
Δημοτικό Συμβούλιο του Δουβλίνου (Ιρλανδία)
Forschungszentrum Julich GMBH (Γερμανία)
Sardegna Ricerche (Ιταλία)
Νορβηγικός Οργανισμός Δημόσιας και Οικονομικής Διαχείρισης (Νορβηγία)

Τι συμβαίνει μετά;

Κάθε νικητής της ημιτελικής φάσης θα προσκληθεί σε ιδιωτική ακρόαση με τα μέλη της κριτικής επιτροπής τον Οκτώβριο του 2022. Οι ακροάσεις θα ακολουθήσουν μια αυστηρή διαδικασία που επιτρέπει σε κάθε υποψήφιο να υποβάλει την αίτησή του και να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τα κριτήρια ανάθεσης που ορίζονται στους κανόνες του διαγωνισμού.
Στη συνέχεια, τα μέλη της κριτικής επιτροπής θα επιλέξουν έναν νικητή και έναν επιλαχόντα ανά κατηγορία που θα ανακοινωθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, στις 8 Δεκεμβρίου 2022. Ο νικητής κάθε κατηγορίας θα ανταμειφθεί με 75.000 € ενώ κάθε επιλαχών θα λάβει 25.000 €.