Δήλωση της Επιτρόπου κ. Mariya Gabriel για τις Ευρωπαϊκές κυρώσεις στην έρευνα απέναντι στη ρωσική στρατιωτική επίθεση

21-03-2022

Η δήλωση της Επιτρόπου κ. Mariyia Gabriel σχετικά με τις Ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Έρευνα απέναντι στη ρωσική στρατιωτική επίθεση ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Η ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας είναι πράξη πολέμου και συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, υπονομεύοντας την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Είναι μια επίθεση στις στοιχειώδεις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αυτοδιάθεσης, στις οποίες βασίζεται η πολιτιστική έκφραση, η ακαδημαϊκή και επιστημονική ελευθερία και η επιστημονική συνεργασία. Εμείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της.

Σε αλληλεγγύη με τους Ουκρανούς εταίρους μας, εμείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είμαστε αποφασισμένοι στα ακόλουθα μέτρα:
• Πρώτον, αποφασίσαμε να μην εμπλακούμε σε περαιτέρω έργα συνεργασίας με ρωσικές οντότητες. Ως εκ τούτου, αναστέλλονται οι προετοιμασίες της συμφωνίας επιχορήγησης για τέσσερα έργα στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας Ευρώπη στα οποία συμμετέχουν πέντε ρωσικοί ερευνητικοί οργανισμοί. Η υπογραφή τυχόν νέων συμβάσεων θα τεθεί σε αναμονή μέχρι νεωτέρας.
• Δεύτερον, αναστέλλεται οποιαδήποτε πληρωμή σε ρωσικές οντότητες βάσει υφιστάμενων συμβάσεων.
• Τρίτον, οι Ουκρανοί επιστήμονες και ερευνητές είναι βασικοί συμμετέχοντες στα προγράμματα-πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα και καινοτομία και έχουν επιδείξει ηγετική ικανότητα αριστείας και καινοτομίας σε πολλούς τομείς. Δεσμευόμαστε σθεναρά να διασφαλίσουμε τη συνεχή επιτυχή συμμετοχή φορέων της Ουκρανίας στα προγράμματα Έρευνας και Καινοτομίας Ορίζοντας Ευρώπη και Euratom.»