Προ-αναγγελία πρόσκλησης υποβολής ερευνητικών προτάσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης για την ασφάλεια νερού στον πλανήτη Water4All

02-08-2024

Η Ευρωπαϊκή Σύμπραξη για την ασφάλεια του νερού στον πλανήτη Water4All- Water Security for the Planet, ανακοίνωσε την δημοσίευση της κοινής διακρατικής προκήρυξης (Joint Transnational Call) στις 12 Σεπτεμβρίου 2024 με συνολικό προυπολογισμό ύψους περίπου 36 εκ €, που αφορά στην υποβολή ερευνητικών προτάσεων για την συν-χρηματοδότηση ερευνητικών έργων με θέμα: “Water for Circular Economy”.

Σε συμφωνία με τους στρατηγικούς στόχους της Water4All, τα ερευνητικά αποτελέσματα θα πρέπει να συμβάλλουν στην υλοποίηση, evidence-based πολιτικών και στρατηγικών διαχείρισης των υδάτων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, της Οδηγίας Πλαισίου για τα Νερά, της Δίκαιης Μετάβασης και του Σχεδίου Δράσης για το Νερό στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Η προκήρυξη θα επικεντρωθεί σε λύσεις προς την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων και της διασφάλισης της διαθεσιμότητα νερού βάσει της υπάρχουσας ζήτησης, όπως περιγράφεται στο Water4All Strategic Research and Innovation Agenda Theme I «Water for Circular Economy: smart water value», καθώς και στο οριζόντιο Θέμα VII «Διακυβέρνηση» και στο Θέμα V «Υποδομές Υδάτων».

Οι βασικοί θεματικοί άξονες της προκήρυξης είναι οι ακόλουθοι:

1. Enhancement of water circularity in industries

2. Urban water circularity

3. Resource recovery and valorization

4. Economic, environmental and social implications of water reuse and recovered products

Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την προκήρυξη JTC 2024 και το χρονοδιάγραμμα

Επίσημη Δημοσίευση : 12 Σεπτεμβρίου 2024

Προθεσμία υποβολής των προκαταρκτικών προτάσεων: 13 Νοεμβρίου 2024

Επιλογή προκαταρκτικών προτάσεων: Τέλος Φεβρουαρίου 2025

Προθεσμία υποβολής των ολοκληρωμένων προτάσεων: 29 Απριλίου 2025

Επιλογή ολοκληρωμένων προτάσεων: Αρχές Οκτωβρίου 2025

Έναρξη υλοποίησης έργων: Τέλος 2025 / αρχές 2026

Kick off meeting των έργων: Άνοιξη 2026

Η Ελλάδα είναι μια εκ των χωρών που συμμετέχουν στην προκήρυξη με προυπολογισμό συνολικού ύψους 1,000,000 €. Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.