Σημαντική βελτίωση στην απόδοση της καινοτομίας στην ΕΕ

18-07-2023

Η Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε στη δημοσιότητα την επικαιροποιημένη έκδοση για το 2023 του Ευρωπαϊκού Πίνακα Αποτελεσμάτων στον τομέα της καινοτομίας (European Innovation Scoreboard, EIS), καθώς και του Περιφερειακού Πίνακα Αποτελεσμάτων στον τομέα της καινοτομίας (Regional Innovation Scoreboard, RIS). Η πρώτη έκθεση (EIS) παρέχει μια εκτενή συγκριτική ανάλυση των επιδόσεων καινοτομίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και περιφερειακών γειτόνων, ενώ η δεύτερη (RIS) επιτρέπει μια πιο προσεκτική εξέταση των επιδόσεων καινοτομίας στις ευρωπαϊκές περιφέρειες.

Οι εκθέσεις αυτές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς δύο περιφέρειές της, η Ήπειρος και η Πελοπόννησος, βρίσκονται στην πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα στον κατάλογο με τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες περιφέρειες, καταγράφοντας ποσοστιαία αύξηση επιδόσεων της τάξης του 33,1% και 30,8% αντίστοιχα, για το διάστημα μεταξύ 2016 και 2023. Η συνολικά θετική εικόνα επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το 88% των Ευρωπαϊκών περιφερειών εμφανίζει βελτιωμένες επιδόσεις στους τομείς της καινοτομίας και της ανάπτυξης σε σύγκριση με το 2016.

Όπως τόνισε στην ανακοίνωσή της η Margrethe Vestager, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια Ευρώπη προετοιμασμένη για την Ψηφιακή Εποχή, "η έκδοση του 2023 του Ευρωπαϊκού Πίνακα Αποτελεσμάτων στον τομέα της καινοτομίας δείχνει ουσιαστική βελτίωση στην απόδοση της καινοτομίας. Υπογραμμίζει τη σημασία ενός ευρωπαϊκού οικοσυστήματος καινοτομίας, με τον Ορίζοντα Ευρώπη ως ισχυρό ενεργοποιητή, που μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω προώθηση της επιστημονικής αριστείας και στην υποστήριξη σε κορυφαίους ερευνητές και καινοτόμους επιχειρηματίες, αλλά και στην προώθηση της κουλτούρας start-up. Αυτό θα ενισχύσει τελικά την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι".