Βραβεία Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας (iCapital) 2022: αποτελέσματα προημιτελικής φάσης

14-09-2022

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα τα αποτελέσματα της προημιτελικής φάσης των βραβείων Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας (iCapital) για το 2022. Σύμφωνα με αυτά, 12 πόλεις από 11 χώρες προκρίνονται στην επόμενη φάση της ανάδειξης της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας και της Ευρωπαϊκής Αναδυόμενης Καινοτόμου Πόλης για το 2022.
Υποστηριζόμενος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας στο πλαίσιο του Ορίζοντα Ευρώπη, ο διαγωνισμός αυτός, από τη θέσπισή του το 2014, αποτελεί δράση αναγνώρισης του ρόλου που παίζουν οι πόλεις στη διαμόρφωση του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας και στην προώθηση της ριζικής καινοτομίας.
Οι επιτυχόντες των ημιτελικών του 2022, που επιλέχθηκαν από δύο επιτροπές υψηλού επιπέδου ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, είναι (με αλφαβητική σειρά) οι εξής:

Κατηγορία Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας
Αιξ-Μασσαλία (Γαλλία)
Μπασάκσεχιρ (Tουρκία)
Έσποο (Φινλανδία)
Μαδρίτη (Ισπανία)
Βαλένθια (Ισπανία)
Βαρσοβία(Πολωνία)

Κατηγορία Ευρωπαϊκής Αναδυόμενης Καινοτόμου Πόλης
Αβέιρο (Πορτογαλίαl)
Κορκ (Ιρλανδία)
Εϊλάτ (Ισραήλ)
Χάαρλεμ (Ολλανδία)
Μάιντς (Γερμανία)
Πάντοβα (Ιταλία)

Επόμενα βήματα
Κάθε πόλη θα προσκληθεί σε ιδιωτική ακρόαση με τα μέλη της κριτικής επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως τον Οκτώβριο του 2022. Οι ακροάσεις ακολουθούν αυστηρούς κανόνες που επιτρέπουν σε κάθε πόλη να παρουσιάσει την υποβληθείσα αίτηση και να απαντήσει σε πιθανές ερωτήσεις της κριτικής επιτροπής σχετικά με τα κριτήρια απονομής. Στη συνέχεια, τα μέλη της κριτικής επιτροπής θα επιλέξουν τρεις πόλεις φιναλίστ για κάθε κατηγορία. Ένας νικητής και δύο επιλαχόντες ανά κατηγορία θα ανακοινωθούν στη Σύνοδο Κορυφής του EIC τον Δεκέμβριο.

Ο νικητής της κατηγορίας της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας θα λάβει έπαθλο 1 εκατομμυρίου ευρώ, ενώ οι δύο επιλαχόντες αυτής της κατηγορίας θα λάβουν από 100.000 € έκαστος. Επιπλέον, ο νικητής της κατηγορίας Ευρωπαϊκής Αναδυόμενης Καινοτόμου Πόλης θα βραβευτεί με 500.000 €, με δύο επιλαχούσες πόλεις να λαμβάνουν από 50.000 € η καθεμία.

Όλοι οι φιναλίστ θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στην ομάδα εργασίας του Φόρουμ του EIC για το δίκτυο αποφοίτων του EIC Prizes, που αποτελείται από προηγούμενους φιναλίστ αυτών των Βραβείων.