Women TechEU pilot: Η ΕΕ θέτει τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή της Deep Tech

27-07-2021

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το Women TechEU pilot στις 13 Ιουλίου 2021. Η νέα πρωτοβουλία της ΕΕ, που υποστηρίζει νεοσύστατες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογικής στάθμης με επικεφαλής γυναίκες επιχειρηματίες, φιλοδοξεί να  δημιουργήσει γυναίκες πρωταθλήτριες στον εν λόγω τομέα.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο νέο πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» και ειδικότερα στα προγράμματα για τα οικοσυστήματα καινοτομίας, που ενισχύονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το 15% των καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων ιδρύονται ή συνιδρύονται από γυναίκες, ενώ μόλις το 6% έχουν ιδρυτικές ομάδες που αποτελούνται μόνο από γυναίκες. Οι εν λόγω επιχειρήσεις που διοικούνται από γυναίκες αντλούν λιγότερα επιχειρηματικά κεφάλαια απ’ ό,τι οι αντίστοιχες επιχειρήσεις που αποτελούνται αποκλειστικά από άνδρες, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων για επενδύσεις ζωτικής σημασίας στα αρχικά στάδια, ενώ και τα ποσά που συγκεντρώνουν συνήθως είναι χαμηλότερα. Σε όλη την Ευρώπη μόνο το 5% περίπου των επιχειρηματικών κεφαλαίων διοχετεύεται σε μικτές ομάδες και μόλις το 2% σε ομάδες που αποτελούνται μόνο από γυναίκες.