A Cloud for all – Webinar για την πρόσβαση στο Ταμείο Συνοχής της ΕΕ

22-11-2023

Η ευρωπαϊκή κοινότητα Cultural Heritage Cloud Community η οποία υποστηρίζει τη δημιουργία ψηφιακής υποδομής που θα διασυνδέει τους κλάδους πολιτισμού και δημιουργικότητας, διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο “A Cloud for all: Accessing EU Cohesion Funds”, στις 28 Νοεμβρίου μεταξύ 11:00 - 12:15 CET.
Το αντικείμενο του σεμιναρίου αφορά στην πρόσβαση των Ιδρυμάτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης και βασίζεται στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2022 όπου διαπιστώθηκε ότι πολλά ιδρύματα στην ΕΕ αντιμετωπίζουν έλλειψη πόρων και ικανοτήτων στον ψηφιακό τομέα, ιδιαίτερα τα ιδρύματα που βρίσκονται σε πιο απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές.
Για τον λόγο αυτό, αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο στοχεύει στην παροχή πολύτιμων πληροφοριών και πρακτικών γνώσεων σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης στα διαρθρωτικά ταμεία, όπως για παράδειγμα για την εξασφάλιση γρήγορου και αξιόπιστου ευρυζωνικού διαδικτύου, σύγχρονου εξοπλισμού πληροφορικής, καθώς και για την πρόσβαση στην εκπαίδευση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων πληροφορικής. Σκοπός είναι τα Ιδρύματα Πολιτιστικής Κληρονομιάς να αξιοποιήσουν πλήρως τα οφέλη από το επερχόμενο Νέφος Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Cultural Heritage Cloud).

Κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα μάθουν:

  • πώς να εντοπίζουν και να υποβάλλουν αίτηση στο ταμείο συνοχής της ΕΕ
  • πώς να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια του ταμείου συνοχής για την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού του ιδρύματός τους στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  • καλές πρακτικές έργων ως προς την διαχείριση και υλοποίηση κονδυλίων του ταμείου συνοχής.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς δύνανται να γίνουν ενεργά μέλη στην κοινότητας Cultural Heritage Cloud Community συμπληρώνοντας σχετική φόρμα ώστε να μοιραστούν εμπειρίες, γνώσεις και ιδέες.