Digital Europe Programme: Εγκρίθηκαν τα πρώτα Προγράμματα Εργασίας

12-11-2021

Η ΕΕ ενέκρινε στις 10 Νοεμβρίου 2021 τα πρώτα τρία προγράμματα εργασίας του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» (Digital Europe Programme), προσδιορίζοντας τους στόχους και τους ειδικούς θεματικούς τομείς που θα λάβουν χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 1,98 δισ. ευρώ.

Αυτή η πρώτη δέσμη προγραμμάτων εργασίας περιλαμβάνει στρατηγικές επενδύσεις που θα είναι καθοριστικής σημασίας για να επιτευχθούν οι στόχοι της Επιτροπής, ώστε η δεκαετία αυτή να γίνει η ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης (Europe's Digital Decade). Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» αποσκοπεί στην ενίσχυση της τεχνολογικής κυριαρχίας της Ευρώπης και στην εισαγωγή ψηφιακών λύσεων στην αγορά προς όφελος των πολιτών, των δημόσιων διοικήσεων και των επιχειρήσεων.

Το κύριο πρόγραμμα εργασίας, ύψους 1,38 δισ. ευρώ, θα εστιάσει τις επενδύσεις στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), του υπολογιστικού νέφους και των χώρων δεδομένων, των κβαντικών επικοινωνιακών υποδομών, των προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων και της ευρείας χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία, έως το τέλος του 2022. Παράλληλα με αυτό το κύριο πρόγραμμα εργασίας, η Επιτροπή δημοσίευσε δύο ακόμη ειδικά προγράμματα εργασίας: Το πρώτο επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, με προϋπολογισμό ύψους 269 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2022· Το δεύτερο επικεντρώνεται στη δημιουργία και τη λειτουργία του δικτύου των ευρωπαϊκών κόμβων ψηφιακής καινοτομίας, με προϋπολογισμό ύψους 329 εκατ. ευρώ, έως το τέλος του 2023.

Οι πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» θα δημοσιευθούν έως το τέλος Νοεμβρίου και περισσότερες προσκλήσεις θα δημοσιευθούν το 2022. Τα προγράμματα εργασίας θα υλοποιηθούν κυρίως μέσω επιχορηγήσεων και δημόσιων συμβάσεων. Ορισμένες δράσεις, όπως τα θέματα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Προορισμός Γη» (Destination Earth), θα υλοποιηθούν μέσω έμμεσης διαχείρισης, ενώ οι οργανώσεις-εταίροι θα συνάπτουν συμβάσεις για τις αναγκαίες εξελίξεις.