EIC Accelerator – διάθεση 285 εκατομμυρίων ευρώ για την χρηματοδότηση deep-tech νεοφυών επιχειρήσεων στον πιο ανταγωνιστικό γύρο χρηματοδότησης

12-03-2024

Ένα νέο σετ από 42 εταιρείες έχει επιλεγεί για να λάβει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (European Innovation Council, ΕΙC), μετά το τελευταίο cut-off του EIC Accelerator τον Νοέμβριο του 2023. Απο τις 1083 πλήρεις προτάσεις που υποβλήθηκαν, 242 εταιρείες επιλέχθηκαν για να λάβουν μέρος σε συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν από κριτική επιτροπή έμπειρων επενδυτών και επιχειρηματιών. Οι 42 που επιλέχθησαν μέσω μιας άκρως ανταγωνιστικής διαδικασίας, θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 285 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η μεγάλη πλειονότητα των επιλεγμένων εταιρειών (62%) θα λάβει blended finance (μικτή χρηματοδότηση), που είναι ένας συνδυασμός επιχορηγήσεων και επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου (equity investments).
Οι επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν μέσω του Ταμείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, το οποίο προσελκύει και άλλους επενδυτές με σκοπό να αυξηθεί η συνολική επένδυση κατά μέσο όρο τρεις φορές πάνω από την επένδυση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας. Οι επιλεγμένες εταιρείες καλύπτουν γεωγραφικά 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων τριών χωρών προς διεύρυνση (widening countries).
Μερικά παραδείγματα καινοτόμων εταιρειών που θα λάβουν υποστήριξη είναι:

Alias Robotics (Ισπανία) – η πλατφόρμα ασφαλείας επόμενης γενιάς ειδικά για ρομπότ, που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη
IQM Finland (Φινλανδία) - κβαντικοί υπολογιστές βιομηχανικής ποιότητας με δυνατότητες διόρθωσης σφαλμάτων και μετριασμού
Powerful Medical (Σλοβακία) – εφαρμογή για ακριβέστερη διάγνωση καρδιακής προσβολής
Smart Farm Robotix (Βουλγαρία) - πλήρως αυτόνομο ρομπότ για βοτάνισμα με ηλιακή ενέργεια, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την αναγνώριση φυτών, την επαφή ακριβείας και τις ανέπαφες μεθόδους βοτανίσματος κατάλληλες για σκληρά εδάφη, λοφώδη εδάφη και ξηρά κλίματα.

Σε 193 επιπλέον αιτήσεις που πληρούσαν όλα τα κριτήρια στο στάδιο της αξιολόγησης και που αξιολογήθηκαν θετικά από την κριτική επιτροπή του EIC, αλλά όπου δεν υπήρχε επαρκής διαθέσιμη χρηματοδότηση, θα απονεμηθεί Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) με σκοπό να βρουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, μεταξύ άλλων από τα Ταμεία Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Funds) και τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης (European Regional Development Funds).
Κατά το cut-off του Νοεμβρίου, ομοίως με το προηγούμενο του μήνα Ιουνίου, σημειώθηκε αύξηση των εταιρειών που προέρχονται από τα προγράμματα Fast Track και Plug In. Τα προγράμματα αυτά, επιτρέπουν σε φορείς χρηματοδότησης που διαχειρίζονται άλλα μέρη των προγραμμάτων Horizon Europe και Horizon 2020 (Fast Track) και σε φορείς χρηματοδότησης που διαχειρίζονται πιστοποιημένα εθνικά/περιφερειακά προγράμματα (Plug In) να υποβάλλουν έργα από το χαρτοφυλάκιό τους απευθείας στο στάδιο υποβολής του full proposal του EIC Accelerator.
Όπως ανακοινώθηκε στο πρόγραμμα εργασίας EIC 2024, τo επόμενο cut-off για την υποβολή πλήρους πρότασης για το EIC Accelerator, έχει προγραμματιστεί για τις 13 Μαρτίου 2024.