EIT Food: Οι 5 κυρίαρχες τάσεις στον τομέα των τροφίμων για το 2023 στην Ευρώπη

24-02-2023

Tags:

Το EIT Food ανακοίνωσε τις πέντε κυρίαρχες τάσεις στον τομέα των τροφίμων για το 2023 στην Ευρώπη συλλέγοντας και συνδυάζοντας στοιχεία από τις δράσεις του.

Σύμφωνα με το EIT Food, το σύστημα διατροφής και τροφίμων αντιμετώπισε σημαντικές μεταβολές κατά τη διάρκεια του 2022 λόγω μεγάλων προκλήσεων. Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας επηρέασε τη διατροφική ασφάλεια, ενώ παράλληλα η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις σοδειές όλης της ηπείρου, αναγκάζοντας τον αγροδιατροφικό τομέα να προσαρμοστεί και να εξελιχθεί.

Ωστόσο, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σχετικά με τη βιωσιμότητα της διατροφής. Για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του COP27 φιλοξενήθηκε περίπτερο αφιερωμένο στα συστήματα τροφίμων (Food Systems Pavilion). Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την εμβληματική πρωτοβουλία για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού των φυκών στην Ευρώπη με σκοπό έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αντιμετώπιση της ρύπανσης των υδάτων (EU’s algae approach).

Αναλύοντας πώς τα νέα δεδομένα θα επηρεάσουν τον αγροδιατροφικό τομέα και ποια είναι τα σημαντικότερα εμπόδια για αλλαγή, το EIT Food προτείνει τις πέντε κυρίαρχες τάσεις για το 2023:

1. Στο πλαίσιο του COP28 θα ληφθούν αποφάσεις προς βιώσιμα συστήματα τροφίμων, λόγω της ασκούμενης πίεσης.

2. Θα αυξηθεί η ποικιλία των τροφίμων που είναι εναλλακτικά του κρέατος.

3. Οι στοχευμένες διατροφικές λύσεις θα έχουν περισσότερο τοπικό χαρακτήρα.

4. Η τεχνολογία θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα των συστημάτων τροφίμων.

5. Η αξία των υπολειμμάτων των τροφίμων θα ενσωματωθεί στα συστήματα τροφίμων.

Η καλύτερη κατανόηση των τάσεων  και η ανταλλαγή γνώσης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, όπως υποστηρίζει το EIT Food, θα δομήσει πιο συνεκτικά και αποτελεσματικά το μέλλον των συστημάτων τροφίμων.

Ολόκληρο το άρθρο είναι διαθέσιμο εδώ.