Νέα Προγράμματα Χρηματοδότησης για Κατόχους Σφραγίδας Αριστείας MSCA σε 11 Κράτη-Μέλη

06-06-2024

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι 11 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δημιουργήσει 15 προγράμματα χρηματοδότησης για ερευνητές που έχουν λάβει τη Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) στο πλαίσιο των Υποτροφιών Μεταδιδακτορικών Ερευνητών Marie Skłodowska-Curie (MSCA).

Η Σφραγίδα Αριστείας απονέμεται σε προτάσεις που πληρούν τα υψηλά κριτήρια ποιότητας του προγράμματος Horizon Europe, αλλά δεν εξασφαλίζουν χρηματοδότηση λόγω περιορισμένων πόρων. Φέτος, 1.737 ερευνητές έλαβαν τη Σφραγίδα Αριστείας για τις Μεταδιδακτορικές Υποτροφίες MSCA.

Η Σφραγίδα Αριστείας αποτελεί αναγνώριση της αριστείας της ερευνητικής πρότασης και επιτρέπει σε άλλους φορείς, όπως εθνικές και περιφερειακές κυβερνήσεις, οργανισμούς και ιδρύματα, να αξιοποιήσουν την αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης του Horizon Europe και να χρηματοδοτήσουν εξαιρετικές προτάσεις.

Τα κράτη μέλη που έχουν δημιουργήσει προγράμματα χρηματοδότησης για τους κατόχους της Σφραγίδας Αριστείας είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σουηδία. Ορισμένα από αυτά τα προγράμματα έχουν ήδη ανοίξει προσκλήσεις υποβολής προτάσεων ή θα τις ανοίξουν τους επόμενους μήνες.

Η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύει τη σημασία της υποστήριξης της έρευνας και της καινοτομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τους ερευνητές που έχουν λάβει τη Σφραγίδα Αριστείας να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την υλοποίηση των ερευνητικών τους έργων.