Δίκτυο ΠΡΑΞΗ:
Αθήνα | Ηράκλειο | Θεσσαλονίκη | Βόλος | Πάτρα
Κεντρικά Γραφεία: Kολοκοτρώνη 8, 105 61, Αθήνα Τηλ:. 210 360 7690
06-12-2021
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας ξεκίνησε τον δεύτερο διαγωνισμό «ERC Public Engagement with Research Award». Στόχος είναι να αναγνωριστούν οι επιχορηγούμενοι από το πρόγραμμα ERC που έχουν επιδείξει αριστεία στην αλληλεπίδραση με το κοινό πέρα από το πεδίο της έρευνάς τους.
Τα τρία βραβεία έχουν αξία 10.000 ευρώ το καθένα.
Με την ευκαιρία αυτή, η Mariya Gabriel, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, δήλωσε: «Οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την επιστήμη. Και πάνω από το 50% από αυτούς, σύμφωνα με πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο, πιστεύουν ότι οι επιστήμονες πρέπει να επικοινωνούν καλύτερα με το κοινό. Οι επιχορηγούμενοι από το ERC μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη αυτής της προσδοκίας και να φέρουν την έρευνά τους πιο κοντά στους πολίτες. Η δέσμευσή τους θα είναι κρίσιμη, εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις στη δημόσια υγεία, την κλιματική αλλαγή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ελπίζω ότι περισσότεροι επιστήμονες θα εμπνευστούν και θα ακολουθήσουν τα βήματά τους».
Η Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ERC, Eveline Crone, σχολίασε: «Είμαι χαρούμενη που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας εγκαινιάζει σήμερα τη δεύτερη έκδοση του Βραβείου Δημόσιας Δέσμευσης με την Έρευνα. Οι υποτροφίες μας είναι σπουδαίοι πρεσβευτές για την επιστήμη στην Ευρώπη. Οι προσπάθειές τους να προσελκύσουν το κοινό μπορούν να χρησιμεύσουν ως έμπνευση για την ευρύτερη ερευνητική κοινότητα. Ανυπομονούμε να ανακοινώσουμε τους νικητές στο EuroScience Open Forum (ESOF) τον Ιούλιο του 2022!».
Σχετικά με τα βραβεία
Μετά από έναν επιτυχημένο πιλοτικό διαγωνισμό το 2020, το Βραβείο Public Engagement with Research επιστρέφει για τη δεύτερη έκδοσή του. Ένα έπαθλο 10.000€ θα απονεμηθεί στον καλύτερο υποψήφιο σε κάθε μία από τις τρεις παρακάτω κατηγορίες:
Ο διαγωνισμός ανοίγει στις 4 Νοεμβρίου 2021, με προθεσμία υποβολής την 3η Φεβρουαρίου 2022. Περισσότεροι από 6.800 επιχορηγούμενοι του ERC έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό. Οι νικητές θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια του EuroScience Open Forum (ESOF) τον Ιούλιο του 2022.
Νικητές του πιλοτικού βραβείου Public Engagement with Research
Το 2020, το ERC αναγνώρισε τρεις εξαιρετικούς φορείς επικοινωνίας με το Βραβείο του:
• Anna Davies (Trinity College Dublin). Το έργο της SHARECITY μελετά τις αστικές πρακτικές κοινής χρήσης τροφίμων.
• Κωνσταντίνος Νικολόπουλος (Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ). Το έργο του ExclusiveHiggs διερεύνησε τη διεπαφή μεταξύ επιστήμης και τέχνης για να ενημερώσει, να εκπαιδεύσει και να εμπνεύσει το κοινό.
• Erik Van Sebille (Πανεπιστήμιο Ουτρέχτης). Στο πλαίσιο του έργου του TOPIOS που χρηματοδοτείται από το ERC, έχει συνεργαστεί ενεργά με δημοσιογράφους, φορείς χάραξης πολιτικής και το κοινό για να καταρρίψει μύθους που σχετίζονται με την πλαστική ρύπανση.
Σχετικά με το ERC
Το ERC, ιδρύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, είναι ο κορυφαίος ευρωπαϊκός οργανισμός χρηματοδότησης για ε έρευνα αιχμής υψηλής επιστημονικής αξίας. Χρηματοδοτεί δημιουργικούς ερευνητές οποιασδήποτε εθνικότητας και ηλικίας, για να υλοποιούν έργα σε όλη την Ευρώπη. Το ERC προσφέρει τέσσερα βασικά προγράμματα επιχορηγήσεων: Επιχορηγήσεις εκκίνησης, Επιχορηγήσεις Consolidator, Advanced Grants και Synergy Grants. Με το πρόσθετο πρόγραμμα επιχορήγησης Proof of Concept, το ERC βοηθά τους δικαιούχους να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της πρωτοποριακής έρευνάς τους και των πρώτων φάσεων της εμπορευματοποίησής της. Το ERC διευθύνεται από ένα ανεξάρτητο διοικητικό όργανο, το Επιστημονικό Συμβούλιο. Από την 1η Νοεμβρίου 2021, η Maria Leptin είναι η νέα Πρόεδρος του ERC. Ο προκάτοχός της ήταν ο Jean-Pierre Bourguignon. Αντιπρόεδροι του ERC είναι: η Eveline Crone, ο Andrzej Jajszczyk και ο Νεκτάριος Ταβερναράκης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ERC από το 2021 έως το 2027 είναι πάνω από 16 δισεκατομμύρια ευρώ, ως μέρος του προγράμματος Horizon Europe, υπό την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτρόπου για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, Mariya Gabriel.
Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο